Észak Online
2012. augusztus 13. 14:54

Oktatásfejlesztést, munkahelyteremtést!

A mélyszegénységből csak akkor tud kitörni cigány és nem cigány, ha legalább a fenti két program megvalósul.

Az oktatási rendszer fejlesztésével, az oktatási szolgáltatások cigányok számára elérhetőbbé tételével, s ezzel párhuzamosan a piaci alapokon működő munkahelyek létrehozásával lehet leginkább segíteni a mélyszegénységben élő romákat, de ezekkel lehet enyhíteni a meglévő társadalmi feszültségeket is. Minderről Teleki László, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt hétfőn Miskolcon, a Lukács András Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati frakcióvezetővel megtartott tájékoztatóján.

Megítélése szerint az Orbán-kormány becsapta a kelet-magyarországi szegényeket, mert az elmúlt két évben olyan politikát folytatott, amellyel még rosszabb helyzetbe hozta őket. Ígéretükkel ellentétben például nem teremtettek új, piaci alapokon működő munkahelyeket a térségben, noha az itt élő embereknek leginkább ezekre lenne szükségük. „Mert a cigányok bebizonyították, hogy igenis tudnak dolgozni, ha van hol" – jelentette ki. Teleki László hangsúlyozta: nem közmunkáról beszél, mert mindenki tudja, hogy havi 47 ezer forintból nem lehet megélni, hanem valóságos munkahelyekről, termelő, szolgáltató tevékenységről.

Elmondta azt is, hogy az Orbán-kormány jeleskedett a már megszerzett jogok – mint fogalmazott – „visszabontásában" is. Példaként felhozta, hogy Orbán Viktorék egyik első dolga az volt, hogy megszűntették a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, amelyet elsősorban a tehetséges, de nehéz sorsú cigánygyerekek támogatására hoztak létre még a Horn-kormány idején. Helyette működik ugyan a Wekerle Sándor Alapkezelő, de ezen a támogatási rendszeren keresztül nem lehet nyomon követni, mennyi cigánygyerek vesz részt a különböző programokban. „Ha az MSZP 2014-ben megnyeri a választásokat, visszaállítja a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt" – jelentette ki, hozzátéve, megyei szintű támogatási rendszert építenek ki.

Lukács András emlékeztetett: a legnagyobb gond, hogy a térség duplán járt rosszul a rendszerváltozással. A vesztesek ugyanis a nagyüzemi mezőgazdaságra és/vagy a nehéziparra épülő területek voltak, s Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindkét iparág jelentős munkaerőt szívott fel. A munkahelyek megszűntek, a képzetlen, vagy piacképtelen tudással bíró embereknek (köztük nagyon sok cigánynak) esélyük sem volt az elhelyezkedésre. A helyzetet súlyosbította a mobilitás hiánya is. A korábbi kormányzatok programjai hellyel-közzel ugyan értek el eredményeket a felzárkóztatásban, ám lényeges, számottevő eredményt senki sem tudott elérni.

Az Orbán-kormány viszont meg sem próbálja megoldani a gondokat, egész egyszerűen lemondott a mélyszegénységben élőkről. A Jobbikkal közösen bűnbakot csinálnak ezekből az emberekből, ahelyett, hogy kiutat keresnének. Megítélése szerint ma Magyarországon csupán az MSZP-nek van elképzelése arról, mit kellene tenni ahhoz, hogy segítsenek kilábalni a kilátástalanságból, enyhítsék a társadalmi feszültséget. A párt most készülő Kelet-Magyarország programja szerint a foglalkoztatás növelése, az oktatási, képzési rendszer fejlesztése és az életviteli problémák megoldása jelenthet kiutat. Hangsúlyozta: az MSZP nem felelőtlen osztogatással segítene a bajokon, hanem egy olyan kettős felelősségi rendszer kiépítésével, amelyben a többségi és kisebbségi társadalomnak egyaránt vannak jogai is, kötelezettségei is.