mszp.hu | Belföld | Szabad Európa Napja | Európai Unió
2016. július 08. 14:25

Október 2. legyen a Szabad Európa Napja!

Kedves Barátaim! Pár nappal ezelőtt egy új, normális Magyarország építését vázoltam pártom elnökválasztó gyűlésén. Ebben is megfogalmaztam: nem az számít elsősorban, hogy ki jobb- és ki baloldali, hanem az, hogy magyarok vagyunk, és egymással együttműködve, szakértelemre építve jöhetünk ki abból a zsákutcából, amibe a Fidesz-kormány elmúlt hat éve sodorta az országot.

Október 2. legyen a Szabad Európa ...

Október 2. legyen a Szabad Európa Napja! facebook.com/events/272886816403595 Kedves Barátaim! Pár nappal ezelőtt egy új, normális Magyarország építését vázoltam pártom elnökválasztó gyűlésén. Ebben is megfogalmaztam: nem az számít elsősorban, hogy ki jobb- és ki baloldali, hanem az, hogy magyarok vagyunk, és egymással együttműködve, szakértelemre építve jöhetünk ki abból a zsákutcából, amibe a Fidesz-kormány elmúlt hat éve sodorta az országot.

A magyar emberek biztonságban akarnak élni és tisztességes élettel akarnak gyarapodni. Ebbe a világba nem fér bele a gyűlölet és a hálátlanság. Nem mondhatunk nemet például az Európai Unióra, és nem gyűlölhetjük, hiszen egy példátlan együttműködés keretében csak 2007 és 2013 között 8200 milliárd forint értékű pénzt adott a magyar gazdaságba, s ezzel összesen 63 000 fejlesztést támogatott.
 
Nem hiszem, hogy azok a Fideszt vezető politikusok, akik most nagy hanggal arról beszélnek, hogy ki kell lépni az Unióból, ismernek más forrásokat, amelyből kórházi diagnosztikai eszközöket lehet beszerezni, utakat tudnánk építeni, iskolákat támogatni, esetleges természeti katasztrófák esetén segítséget nyújtani és a károkat helyreállítani, vagy akár rekonstruálhatnánk a kőszegi, vagy a szigetvári várat. Ha azonban ismernek ilyen forrást a Fidesz politikusai, akkor az a tisztességes, ha ezt a forrást meg is jelölik. Ha viszont nincs ilyen, akkor jobban teszik, ha hallgatnak. 
 
De most nem hallgatnak, és ezért nem hallgathatunk mi sem! Az MSZP elnökeként azt ígértem, leültetem egy asztalhoz a civileket, szakszervezeteket, pártokat és minden más, kisebb-nagyobb közösséget, amelyek úgy akarnak változást, hogy közben nem veszélyeztetik azokat a közös értékeinket, amelyek Magyarországot a fejlődés útjára helyezhetik. 
 
Normális, a szakértelemre építkező, európai országot szeretnék. Ennek érdekében javaslom, mutassuk meg egymásnak október 2-án, hogy az Európai Unió érték, amelyet nem hagyunk támadni!
 
Október 2-án tartsuk meg az első Szabad Európa Napot! Álljunk szóba egymással! Találkozzunk, utána pedig nyissuk ki szervezeteink kapuit az érdeklődőknek és beszélgessünk el velük az Európai Unióról, és abban Magyarország szerepéről. Ezen a napon, október 2-án emlékezzünk szüleinkre és nagyszüleinkre, akik otthon, titokban hallgatták azt a betiltott Szabad Európa rádiót, amely fellazította az elnyomó rendszert, és megismertette hazánk polgáraival a közös Európa gondolatát. 
 
Október 2-án védjük meg Európát! A következő napokban elkezdjük megszervezni az október 2-i első Szabad Európa Napot. Az MSZP nem akarja kisajátítani ezt az eseményt, ezért minden más civil szervezet javaslatát is várjuk. Várunk minden olyan jobboldali civil közösséget is, akik fontosnak és pártokon felül álló értéknek tartják a közös és szolidáris Európát.
 
Legyen október 2. Európa barátainak a napja, legyen a Szabad Európa Napja! 
 
Barátsággal:
 
Molnár Gyula
az MSZP elnöke