mszp.hu | Belföld
2020. november 17. 11:25

Október 23-ig a köztársaságpártiak bejelentik minden közös jelöltjüket

Október 23-ig a köztársaságpártiak bejelentik minden közös jelöltjüket
A harmadik egyeztetésen megszületett a döntés: közös egyéni jelölteket, közös programot, és közös miniszterelnök-jelöltet indít a köztársaságpárti ellenzék.

Mindeddig nyitott volt a közös miniszerelnök-jelölt kérdése, most ez is eldőlt. „Az első alkalommal meghatároztuk azt, hogy mind a 106 egyéni körzetben egy-egy embert kívánunk indítani; a második alkalommal jeleztük, hogy elkezdjük a közös programalkotást, most pedig abban is megállapodtunk, hogy legkésőbb 2021 október 23-ig a közös jelöltekkel és a közös miniszterelnök-jelölttel a nép elé fogunk állni” – jelentette be Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt hisz az előválasztásban. „Például most egy olyan ül Önnel szemben” – válaszolta a társelnöknő a műsorvezetői kérdésre – „aki egyéniben győztes, a XVIII. Kerületben. Állok az előválasztás elé, amennyiben úgy döntenek a pártok, hogy mindenhol legyen előválasztás” – jegyezte meg.

Kunhalmi utalt arra, hogy mindezt a technikailag lehetséges, minél szélesebb társadalmi bázisból kívánják megvalósítani. „Természetesen a civileket is bevonjuk, mindenben számítunk is rájuk, és együtt fogunk működni, sőt mit több, nem csak az előválasztás és a program kapcsán szeretnénk a civilekkel együttműködni, hanem civil jelölteket is szeretnénk látni a sorainkban”. Megjegyezte, aki civilként indul, annak a végén mindenképp be kell majd ülnie egy frakcióba, mert a politika és a választási törvény így diktálja.

Rámutatott, ehhez a civilek szempontjából is nagyon fontos, hogy a köztársaságpárti összefogásban résztvevő pártok az egyéni jelöltek, valamint a közös miniszterelnök-jelölt mellett a közös listában is meg tudjanak állapodni. „Látni kell, hogy van egy közös érdek, és csak azok tudnak igazán jól együttműködni, akik méltányosak egymás egyéni érdekeivel is”.

A jelöltekről, a miniszterelnök-jelöltről kérdezve az MSZP társelnöke elmondta, korai lenne még neveket mondani, azonban általánosságban véve pártja határozott álláspontja az, hogy „Aki az előválasztásból kikerül győztesen, annak nagyon széles, a mi világunkban, a köztársaságpárti oldalon a jobboldali szavazóktól, a liberális, a balliberális és a szociáldemokrata, igazi baloldali emberekig bezárólag kell élveznie a társadalmi bizalmat. Ezért mondjuk mi, szocialisták, hogy legalább 50%-át a bizalomnak élvezze a miniszterelnök-jelölt”.
.

Kapcsolódó párttagok