2011. szeptember 23. 10:12

Októberben várható európai vélemény a frankhitelekről

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke által Herczog Edit EP-képviselőnek eljuttatott leveléből kiderül: az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) foglalkozik a devizahitel kérdéssel, érdemi válaszok az elnök következő parlamenti meghallgatásán várhatóak.

Herczog Edit augusztus végén kért tájékoztatást a pénzügyi szektorban rejlő kockázatok elemzésére és kiküszöbölésére létrejött európai testület elnökétől. Azt tudakolta, hogy mi a szándéka az ESRB-nek a devizahitelek által okozott nehézségekkel kapcsolatban, és hogy kíván-e ajánlásokat kidolgozni olyan fenntartható megoldásokra, amelyek keretében a terhek arányosan kerülnek felosztásra valamennyi szereplő – a hitelesek és a bankszektor – között. A képviselő levelében amellett érvelt, hogy a devizahitelek ügye kizárólag egységes európai cselekvési tervvel oldható meg, hiszen nemcsak Magyarország, de például Lengyelország és egyéb, döntően az eurózónán kívüli tagállamok is érintettek.

Trichet válaszlevelében úgy fogalmaz, hogy a testület előtt nem ismeretlenek a kihívások, amelyeket a tömegesen felvett devizahitelek jelentenek az európai pénzügyi rendszernek. A megoldási javaslatokon már dolgoznak, ezt támasztja alá egyébként az ESRB tegnapi üléséről kiadott közlemény is. Az elnök azt tudatta a képviselővel, hogy legközelebbi EP-beli meghallgatásán már részletesebb információkkal szolgálhat. Erre – parlamenti információk szerint október 4-én kerül sor az EP gazdasági és pénzügyi bizottságában.