Olasz baloldali demokrata fiatalokkal találkozott dr. Gurmai Zita

Budapesten, a magyar Országgyűlés Képviselői Irodaházban fogadta vendégül a szocialista európai parlamenti képviselő a Bolognából érkezett vendégeket, akik a Lengyelországi Auschwitzba tartó útjuk során Magyarországon is megálltak, hogy az ország jelenlegi politikai és társadalmi helyzetéről tájékozódjanak.

A politikus és vendégei számos fontos, aktuális kérdést is megvitattak. Szó volt az Alaptörvényről és annak negyedik kiegészítéséről, az 500 ezer külföldre költözőről, a Fidesz trafikolásáról is. A Bolognából érkező fiatalembereket a nemek közötti egyenlőség kérdése is foglalkoztatja, hiszen e téren Olaszországnak is bőven van bepótolni valója.

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke a magyar állapotokat ismertetve, elmondta: annak ellenére, hogy ma már több nő szerez diplomát, mint férfi, a nőknek még mindig nehezebb beilleszkedni a munkaerőpiacra.

A jó hangulatú beszélgetésen szóba került a pártépítés és a szociáldemokrata pártcsalád szorosabb közös munkálkodása is. Abban minden résztvevő egyetértett, fontos, hogy a fiatalok közreműködjenek a munkában, de emellett erősíteni kell a nők aktív részvételét is. A fiataloknak többet kell egymással kommunikálniuk, hogy minél hatékonyabb legyen az építkezés. Erre remek lehetőséget kínál az internet, a szociális háló, a Facebook és a különböző személyes találkozók, szemináriumok.

Az olasz látogatók beszámoltak arról, hogy a válságot ők nemcsak pénzügyi és gazdasági jellegűnek, de egyben érték- és erkölcsi válságként is megélik. Illetve kitértek arra a szomorú tényre, hogy Magyarországnak az elmúlt három évben nagyon egyértelmű és nagyon rossz híre lett a világban, s ezt Olaszországban is világosan látják.

A találkozó végén a képviselő fiatal munkatársai is válaszoltak az olasz demokraták kérdéseire, hiszen a korosztályukat érintő problémákat ők is nagyon jól ismerik, nap mint nap szembesülnek velük.