Külföld | nők ellen családon belül erőszak nők
2012. november 09. 17:49

Olaszország harca a nőket érő erőszak ellen

Olaszország fővárosa, Róma ad otthont annak a nyilvános szemináriumnak, amely a nők elleni erőszak megszüntetésére irányuló küzdelemmel foglalkozik. A szemináriumot Anna Serafini, az olasz demokratikus párt (PD) szenátora kezdeményezte.

A rendezvény elsődleges célja, hogy – politikusok, szaktekintélyek, és a témával foglalkozó civil szervezetek bevonásával – törvényjavaslatot készítsen elő a nők elleni gyilkosságok és erőszak visszaszorítására. Az egész napos rendezvény zárásaként Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke is felszólalt.

A képviselő beszédét sokkoló számadatok ismertetésével kezdte. Az Európai Bizottság jelentése szerint a nők 45 százaléka szenvedett már el fizikai bántalmazást. Csak Európában naponta hét nő veszíti életét az őt érő, családon belüli erőszak miatt. Ennek ellenére, harmincegy ország vizsgálata után megállapítható, hogy Svédország az egyetlen, ahol nemzeti akcióterv küzd a nők elleni erőszak minden formája ellen. További tíz országban – többek között Németországban, Franciaországban és Szerbiában – szintén léteznek programok az erőszak egyes megnyilvánulásai ellen, de ezek nem átfogóak. Olaszország azonban nincs a listán.

Gurmai Zita felhívta a százötven fős hallgatóság figyelmét arra, milyen eszközökkel lehet és kell küzdeni. Eszerint átfogó stratégiára van szükség, amely a megelőzéstől egészen a büntetésig terjed. A menedékházak helyet biztosítanak a védtelen nők és gyerekek számára, de a fiatalok oktatása, az öntudatosság növelése és célzott, támogatott programok indítása is nélkülözhetetlen eszköz e többfrontos harcban – hosszú távon pedig ez a legkifizetődőbb.

Az elnök hangsúlyozta: az általa vezetett Nőszervezet mindig is kiemelt küldetésének tekintette az erőszak elleni harcot. Céljuk, hogy egész Európa figyelmét felhívják a súlyos kérdésre. Ennek érdekében november huszonötödikén, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján a szervezet tagjai egységesen fogják felhívni José Manuel Barroso európai főbiztos figyelmét a kérdésre. A Nőszervezet szándéka, hogy az Európai Unió egy európai évet szenteljen a nőket érő erőszak elleni küzdelemnek. Az egységes európai stratégia kialakítását is időszerű feladatnak tartják.

Az Anna Serafini olasz szenátor által rendezett konferencia végén a magyar EP-képviselőnő közölte: meggyőződése, hogy az olasz progresszív nők határozott, egységes fellépésükkel valódi változásokat tudnak elérni. Ehhez természetesen nélkülözhetetlen a nők közéleti szerepvállalásának növelése, amelyre a jövő évi olaszországi választások is jó lehetőséget kínálnak.

Gurmai Zita,
EP-képviselő