MTI/mszp.hu
2011. január 14. 20:07

Olcsó másolat készült a korábbi pályázati rendszerről

Az MSZP a korábbi szocialista kormányok által készített Új Magyarország Fejlesztési Terv olcsó, rossz minőségű másolataként értékeli az Új Széchenyi Tervet.

Varju László, az MSZP fejlesztéspolitikai kabinetvezetője pénteken, telefonos sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv megőrizte a korábbi program legfontosabb célkitűzéseit, vagyis a foglalkoztatás bővítését és a versenyképesség javítását.

Az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési tervének részleteiből szintén nem derül ki semmi újdonság, ugyanakkor olyan fontos akcióprogramok maradnak ki, mint például a leghátrányosabb helyzetű kistérségek, vagy az óvodák és iskolák felújításának támogatása, illetve a gyermekonkológia fejlesztése.

Az ellenzéki képviselő bírálta a kormányt, amiért beiktatása óta nem készített új uniós kiírásokat, csak a már meglévő pályázatok politikai felülvizsgálatával foglalkozott, majd tavaly decemberben az összes pályázatot leállította.

A politikus szerint a magyar vállalkozások így a kormányváltás óta nem vehetnek igénybe új fejlesztési forrásokat, de a pénteken nyilvánosságra hozott Új Széchenyi Tervből is csak legkorábban az év végén juthatnak pénzhez.

Varju László emlékeztetett: a szocialista kormányok 2004-2010. között több mint 4 ezer milliárd forint uniós támogatást hívtak le a Nemzeti Fejlesztési Terv, majd az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.