Belföld | rezsicsökkentés Szeged
2013. április 12. 10:35

Olcsóbb élelmiszereket Magyarországon!

"A szociálisan érzéketlen kormányzás következtében ma Magyarországon tovább mélyül a szakadék a szegények és a gazdagok, a fejlődő és az elmaradott vidéki térségek között. A reménytelen helyzetben élő magyar állampolgároknak esélyt kell adni arra, hogy kitörjenek a napi szűkölködésből, a mélyszegénységből. Nem engedhető meg, hogy magyar kormány lemondjon az ország feléről, a négymillió szegénységben élő magyarról. Legfőbb tennivalónk ezért a leszakadó vidék, a szegény társadalmi rétegek visszaemelése a nemzetbe! Miközben Budapest fejlettségi színvonala az országos átlag több mint duplájára nőtt, tovább mélyül a szakadék a városok és a kistelepülések között. Szeged különleges helyzetbe került azáltal, hogy a nagyvárosok közül a legtöbb uniós forrást sikerült felhasználnia. Az Európai Lézerközpont szegedi telepítése Magyarország legnagyobb tudományos beruházása. Ennek következtében Szeged Budapesthez mérhető országos központtá vált." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Szegeden, a Szegedi Baloldali Páholy keretében Kozma József, az MSZP szegedi elnöke által szervezett "Leszakadunk vagy felzárkózunk?" címmel tartott lakossági fórumon.

"A magyar családok számára komoly nehézség az élelmiszerek drámai drágulása. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a magyar kormány Európában példátlanul magas adóval sújtja a kenyeret, a tejet, a sajtot és a felvágottakat. Míg Magyarországon 27%, addig Lengyelországban csupán 5% az alapvető élelmiszereket terhelő adó. Írországban és Nagy-Britanniában pedig egyáltalán nem nyer az állam a napi betevőn. A magyar kormány az adócsökkentéssel végre az emberek pártjára állhatna azzal, hogy nem nehezíti tovább napi megélhetésüket. Ahelyett, hogy a magyar kormány erőszakkal röghöz köti a magyar fiatalokat, olyan beruházásokra van szükségünk, amellyel megállítjuk a vidék leszakadását a fővárostól, amely újra élhetővé teszi országunkat. Meg kell akadályoznunk, hogy olyan magyarországi tudásközpontokból, mint Szeged a fiatalok tömegesen külföldre meneküljenek. Azonban ez erővel nem megy!" - emelte ki a szocialista politikus.
 
Tabajdi Csaba hozzátette: "Nem számít, hogy valaki falun, vagy városban nőtt fel, egyenlő esélyeket kell teremtenünk. Garantálnunk kell, hogy képességeit mindenki szabadon kibontakoztathassa, hogy méltó megélhetést biztosíthasson maga és családja számára. Meg kell állítanunk a további elszegényedést, csökkentenünk kell a gazdagok és a lecsúszó rétegek, és a fejlett és a lemaradó térségek közötti anyagi-, szociális- és oktatási esélyegyenlőségi különbségeket. Ez a Magyarország jelenét és jövőjét meghatározó legfontosabb kérdés, amelyet még a kétharmad sem hagyhat figyelmen kívül."