mszp.hu | Gazdaság | élelmiszerár közlemény
2014. október 16. 09:35

Olcsóbb élelmiszert Magyarországon!

Október 16-a 1979-ben magyar javaslatra lett hivatalosan élelmezési világnap. A javaslat elfogadásával mezőgazdaságunk akkori teljesítményét ismerték el. Ma ennek a napnak különös aktualitása van. Magyarországon több százezer ember, köztük sajnos rengeteg gyermek nem jut megfelelő mennyiségű ételhez. A világnap kapcsán is fel kell hívnunk a figyelmet: az élelmiszereket sújtó forgalmi adó ma Magyarországon a legmagasabb a világon. 

Az olcsóbb élelmiszerrel az áfacsalókat kivéve mindenki jól járna, a Fidesz mégsem támogatja a radikális áfacsökkentésről erről szóló szocialista javaslatot. Az élelmiszereket sújtó 27%-os áfa csökkentése nem csak az alacsonyabb jövedelmű családok terheinek azonnali csökkenését jelentené, hanem a feketegazdaság fehéredését, a magyar élelmiszeripar életben maradását is.
 
Mindenkinek jobb lenne a megfizethető élelmiszer, a Fidesz mégsem támogatja. Sőt a kormánypárti többség egyetlen ellenérv nélkül söpörte le az erről szóló szocialista javaslatot. A Fidesznek ezek szerint már nem fontos a családok terheinek további csökkentése és az sem, hogy a gazdák megszabaduljanak az orosz embargó miatt rájuk rohadó terményeiktől.
 
Az élelmiszer áfa csökkentése közel egymilliárd forinttal növelné a központi költségvetés bevételeit naponta. Ez az évi 350-360 milliárdos pluszbevétel lehetővé tenné, hogy elkerüljék a tervezett brutális megszorító intézkedéseket. Jól gondolják meg, mit tesznek: Magyarországon már ma is minden harmadik gyermek súlyos nélkülözésben él, a családok közel fele pedig nem tud elég élelmiszert vásárolni, mivel 3,4 millió ember havi 65 ezer forintot sem keres.
 
Ne a szegénységet, a szegényeket igyekezzenek táplálni!
 
Gőgös Zoltán, 
elnökhelyettes