mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 14. 15:51

Olcsóbb lesz-e az energia? Ez a valódi kérdés Palkovics menesztése után

Olcsóbb lesz-e az energia? Ez a valódi kérdés Palkovics menesztése után
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette: Palkovics Lászlót Lantos Csaba, a 2009 óta hírhedté vált MET Holding energiakereskedő cég korábbi elnöke váltja az energiaügyi miniszteri poszton.

Legyen egyértelmű: nincs jelentősége, hogyan cserélődnek a szereplők a NER sakktábláján. A valódi kérdés ugyanis az: ettől olcsóbb lesz-e a háztartásoknak az energia? Vége van a brutális lakossági áram- és földgázáremelésnek? Végre 27-ről 5 százalékra csökkentik-e a lakossági rezsi adóját? Visszavonják-e a rendszerhasználati díjak önkényes emelését, ahogy az MSZP kéri?

Arra feleljen Lantos Csaba, vajon mostantól 12 forintért adják-e a Pakson 12 forintért megtermelt áramot, vagy a még mindig szemérmetlenül magas 70 forintért kilowattóránként az önkényesen meghúzott „átlagfogyasztás” felett? Magyarul: folytatja-e a kormány a nyerészkedést, valamennyiünk bőrére?

Visszakerülnek-e az önkormányzatok, szociális intézmények, iskolák, óvodák, orvosi rendelők; a kisvállalkozók, a civil szervezetek az egyetemes szolgáltatási körbe, vagy továbbra is megfizethetetlen, kigazdálkodhatatlanul magas árat kell fizetniük a gázért és villanyért?

Szerelnek-e térítésmentesen kártyás mérőórát a rászorulókhoz és visszakapcsolják-e ingyen a szolgáltatást az adósságukat kifizetőknek?

Lesz-e hitel és önerő nélkül igénybe vehető, országos szigetelési és energetikai felújítási program a lakótelepi lakások, társasházak és Kádár-kockák lakói számára, ahogy mi, szocialisták javasoljuk?

Részesülhet-e mostantól mindenki alanyi jogon a lakóhelyén az alapszükségleteit fedező közmű-alapszolgáltatásban?

Előnyt élvez-e mostantól a megújuló energiaforrások: a szél- és naperőművek telepítése és használata?

Az MSZP ezekre a kérdésekre várja a választ. Elvárjuk, hogy a kormány végre arról beszéljen, ami az embereknek fontos! RezsiSTOP-ra van szükség, nem fideszes megszorításra!

Tóth Bertalan,
az MSZP frakcióvezetője

Kapcsolódó párttagok