MTI/mszp.hu | Belföld | Széllkapu
2015. május 28. 14:59

Oldják fel a Margit körúti Széllkapu beruházás titkosítását!

Az MSZP követeli, hogy oldják fel a Margit körúti Széllkapu beruházás titkosítását, illetve hozzák nyilvánosságra a fejlesztés ütemtervét - közölte Őrsi Gergely a párt II. kerületi elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A politikus kifejtette: az Országgyűlés illetékes bizottsága 2013 decemberében arra hivatkozva helyezte a közbeszerzési törvény hatályán kívül és titkosította a beruházást, hogy a területen rendőrségi objektum is épül, ám ez mára kikerült a tervek közül.
    
Ugyanakkor a projektgazda Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetőjének nyilatkozatából az is kiderült, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre a források a lebontott minisztériumi épület helyén megvalósítani tervezett park kialakítására; ezért tartják szükségesnek a beruházási ütemterv publikálását - tette hozzá a politikus.
    
Felidézte, hogy a fejlesztés azzal a szocialisták által is támogatott céllal indult, hogy a bontás nyomán megnyissák a budai szélcsatornát a belbudai rész levegőtisztaságának javítása érdekében, illetve egy zöld parkkal gazdagodjon a városrész. Ezzel szemben a bontás után csak egy sóderral borított fizetős parkoló valósult meg, és nyoma sincs a parknak, illetve a tervezett mélygarázs építésének - fűzte hozzá.
    
Közölte, Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtónak azt nyilatkozta: a park kialakítására szolgáló forrás még bizonytalan, ám a finanszírozási lehetőségek felkutatásán intenzíven dolgoznak az illetékesek. Ez pedig azt jelenti, hogy a cég úgy bontott le valamit, hogy nem tudni, mi lesz a helyén - mondta Őrsi Gergely.


    

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője úgy vélekedett, fejetlenség és szakszerűtlenség jellemzi az állami és fővárosi beruházásokat. Ennek bizonyítéka a lebontott minisztérium helyén az ország legdrágább sóderes parkolója is - mondta
    
Az állandósult káosz, ami a fővárosi beruházásokat, egyebek mellett a fonódó villamos megvalósítását is jellemzi, azt jelzi, hogy ennek a kormánynak és ennek a fővárosi vezetésnek nem szabad ilyen beruházásokba kezdenie, mert láthatóan ez nem megy nekik - fogalmazott.
    
A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozta létre a volt Ipari Minisztérium Margit körúti épületének lebontására, illetve a helyén kialakítandó közpark megvalósítására.