mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. február 05. 14:59

Oligarchamentés helyett bérpótlást!

„Oligarchamentő csomag” helyett az emberek mindennapi életét tegye könnyebbé a kormány, a konzultációra szánt pénzből pedig inkább tájékoztasson, hogy minél többen oltassák be magukat, mert úgy hamarabb lehet nyitni – mondta Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő az ATV-ben pénteken.

Olyan dolgokra kell költeni, amitől az emberek könnyebben tudnak élelmiszert venni, munkához és szolgáltatásokhoz jutni – mondta Szakács a tévé Start című műsorában, ahol Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselővel együtt kérdezték.

Bérpótlást kellett volna adni és a kiesett bevételeket pótolni, mint Európában mindenütt, „hogy ne szakadjanak meg a fizetési láncok, hogy az emberek ki tudják fizetni a rezsijüket, hogy a munkáltatók ki tudják fizetni a béreket” – mondta.

Magyarországon e helyett csökkentették a költségeket. A fideszesek „azért kerültek bajba”, amikor beütött a válság - mondta Szakács -, mert a családtámogatási politikájuk alapvetően két dologra épül: adókedvezményekre és támogatott hitelekre.

„No most hogyha valaki elveszíti a munkáját, akkor az adókedvezményt nem fogja tudni érvényesíteni és a támogatott hiteleit nem tudja majd fizetni. (…) A nincsből hiába nem kell majd valamit befizetni. (…) A kiesett bevételt kellett volna pótolni az embereknek, nem pedig további adókedvezményeket adni” – mutatott rá.

Több százezer magyar embert hagyott Orbán az út szélén, az a mondata pedig, hogy sikerült elkerülnie a kormánynak a segélyalapú gazdálkodásra való visszatérést, „a konzervatív cinizmus magasiskolája” – mondta.

Egyes szektorokon egyáltalán nem segítettek, és „borzalmasan nagy számokat kapunk”, ha összeadjuk azokat, akik részmunkaidősök lettek, akiknek csökkent a jövedelme, meg azt a 150-200 ezer embert, ami már semmilyen állami ellátást nem kap.

Szakács szerint a fideszeseknek is meg kellene érteniük, hogy akik most elveszítették a munkájukat, azok nem azért veszítették el, mert rosszul dolgoztak, nincs szükség az általuk gyártott termékre vagy az egységre, ahol dolgoznak; hanem mert az egészség megóvása érdekében olyan szabályokat kellett hozni, hogy ők most nem tudnak dolgozni.

„Adják oda a támogatást, és akkor higgyék el, nyugodtabbak is lesznek az emberek” – mondta, rámutatva: a rendezvényszervezőknek és a vendéglátóiparnak novemberben ígértek ötven százalékos bértámogatást, de „eddig ők pénzt nem kaptak, csak hiánypótlást, hiánypótlást meg hiánypótlást. Csak azért nem adnak semmit sem a boltban”.

Kiemelte: forrást mindig lehet találni, „ez döntés kérdése, hogy az ember MotoGP pályára költ vagy a családoknak a támogatására”, esetleg Mészáros Lőrinctől vesz Mátrai Erőművet.

Arra is felhívta a figyelmet: a kormány „oligarchamentő csomagja” milliárdokat juttatott azonnali, vissza nem térítendő támogatásként a „nemzeti nagytőkéseknek” – Mészáros Lőrinc például 20 ezer millió forintot kapott –, míg most a kisvállalkozók mindössze 10 millió forintot kapnak, azt is hitelbe.

Hohn Krisztina azt emelte ki: a közmunkabér „az éhenhaláshoz is kevés” a mostani emeléssel együtt is; több mint 10 éve nem emelték a családi pótlékot, nem emelik meg a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást és az öregségi nyugdíjminimumot, ami rengeteg, önkormányzatok által nyújtott segélynek is a számítási alapját adja. Mint mondta, a munkanélküli segélyt is 3 hónapnál „sokkal hosszabb ideig” kellene folyósítani.

Hohn a beígért nemzeti konzultációt „időhúzásnak” minősítette, Szakács pedig szarkasztikusan azt mondta: „Mint egy falat kenyér, úgy hiányzik egy jó nemzeti konzultáció most az embereknek”.

„Tájékoztassák az embereket az oltáshoz, erre fordítsák ezeket az erőforrásokat, és akkor biztosan nagyobb kedve lesz az embereknek majd felvenni ezt az oltást, és akkor hamarabb lesz nyitás” –jelentette ki.