mszp.hu | Belföld
2020. június 16. 15:28

Olyan intézkedésekre van szükség, amely partnerként és nem ellenségként kezeli az önkormányzatokat

Olyan intézkedésekre van szükség, amely partnerként és nem ellenségként kezeli az önkormányzatokat
A kormány és a Fidesz az önkormányzati partnerség jegyében olyan döntéseket hozott, amely megnehezíti, hogy a helyi vezetők el tudják látni azokat a feladatokat, amelyekre az emberek felhatalmazást adtak nekik.

A gépjárműadóból származó bevételek elvétele, a szolidaritási adó megemelés és a különleges gazdasági övezetek kijelölésének lehetősége ugyanis nem a fejlődést szolgálják.
 
A kormányzat ezekkel a döntésekkel veszélybe sodorja az önkormányzatok működését, amivel közvetlenül Magyarország polgárait bünteti, jobb- és baloldali szavazókat egyaránt! Ez a fideszes tempó tehát ismét az emberek cserben hagyásáról szól. Mindezt ráadásul úgy, hogy az elmúlt időszak világosan megmutatta, hogy a településvezetők sokszor erejükön felül, ha kell állami szervek feladatait is átvállalva nyújtanak segítséget.
 
Ha a kormány szándéka teljesülne, akkor összességében 200 milliárd forinttal jutna kevesebb az óvodákra, bölcsődékre, terek, parkok, utak felújítására, szociális támogatásokra, idősellátásra. A megszorítások helyett a kormány inkább mondjon le Paks II-ről, a Budapest-Belgrád vasútvonalról és a propagandáról, az erre szánt forrásokat pedig irányítsa át oda, ahol azokra valódi szükség van: az önkormányzatokhoz!
 
Az MSZP szerint minden korábbinál nagyobb szükség van a szabad, és erős önkormányzatokra. Ezért javasoljuk, hogy a gépjárműadó teljes összegét adják az önkormányzatoknak.
 
A Fidesz ne csak szavak szintjén tekintse partnernek az önkormányzatokat, hanem tettekben is! Az MSZP ezért javasolja továbbá, hogy a kormány a települések bevonásával álljon neki a gazdaság újjáépítésének és a fejlesztésnek, és az uniós források felhasználásával kezdjenek egy épületenergetikai felújítási és egy bérlakás-építési program megvalósításába.
 
Olyan döntésekre, olyan költségvetésre van szükség, amely az embereket és az újjáépítést szolgálja, ehhez pedig partnerként kell kezelni az önkormányzatokat.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes

Kapcsolódó párttagok