mszp.hu | Belföld
2022. június 14. 22:49

Ombudsmani vizsgálatot a szolnoki szülészet ügyében!

Ombudsmani vizsgálatot a szolnoki szülészet ügyében!
Ombudsmani és miniszteri vizsgálatot sürgetett a szülészeti ellátás ügyében Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a szolnoki megyei kórházban kialakult helyzet miatt.

Kunhalmi a Spirit FM Aktuál című műsorában kedden leszögezte: nem lehet válságban ellátatlanul hagyni az egészségügyi intézményeket, a megyeieket pedig végképp nem.

A szocialisták szerint sérülnek a szülő nők jogai Szolnokon azzal, hogy más kórházakba kell utazniuk, de Kunhalmi információi szerint a szülészeten kívül más területek is akadályoztatva vannak.

Ezért fordult az ombudsmanhoz és a területért felelős Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy vizsgálják meg, mi történik - közölte.

Kérdésre, hogy az ombudsmannak hivatalból kellene-e vizsgálódnia, azt felelte: „Hát hogy a fenébe ne!”

Kunhalmi „szörnyűnek” nevezte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében az egészségügyi terület csak 4%-os növekményt kap, ami még a kormány által 2023-ra alultervezett 5,2%-os inflációt sem fedezi.

„Ha nincs elég pénzed, nem kapsz megfelelő minőségű egészségügyi ellátást ma Magyarországon” – állapította meg.

„Butaságnak” és „vérlázítónak” nevezte, hogy a kormány Brüsszeltől várja a közalkalmazottak, az egészségügyi szakdolgozók és a pedagógusok bérrendezését; attól a Brüsszeltől, melytől „a szuverenitásunkat (...) védjük és akik ellen harcolunk.”

„Ha ennyire Brüsszeltől várja a megoldást a kormány, akkor miért harcol ellene?” – tette fel a kérdést.

Persze – folytatta a gondolatot – ha Magyarország megkapná az uniós helyreállítási forrásokat, akkor a nemzeti költségvetésben át lehetne csoportosítani a pénzt, és akkor jutna ezekre a béremelésekre.

Ehhez azonban az kellene, ha „csak egy minimális korrupcióellenességet mutatna a kormány, vagy (...) elég lenne bármi, (...) de legjobb lenne az európai uniós ügyészségbe belépni” – fogalmazott.

Mint mondta, problémának látja, hogy a rendészeti területtel foglalkozó miniszter „nagyon szeret rendet tenni”, „ez a dolga, de vannak területek a társadalomban, mint az egészségügy és az oktatás, ahol ezzel nem fog sokra menni”.

Megemlítette: ha például elveszik a rugalmas munkavégzés lehetőségét az orvosoktól, vagyis hogy a vállalkozói státuszukat az állami státusz mellett gyakorolhassák - amit a kormány már „belengetett” -, akkor „nem kell ahhoz Bécsig vagy Prágába menni (...), már a magánszektor Magyarországon elszívja az állami szektorból az orvosokat”.

Ekkor nemcsak a szülészeti szektor, de sok más terület is kiürülhet – figyelmeztetett.

Kapcsolódó párttagok