Ön mire költene 266 milliárdot? - Országgyűlés

Kormánypárti politikusokat kérdezett az MSZP-frakció arról, hogy mire lenne elég a Matolcsy-alapítványok által elköltött 266 milliárd forint az egészségügyben vagy akár a szociális ellátórendszerben. Ülésezett a parlament.

A jegybank farkasa

Matolcsy György jegybank elnök elmúlt hetekben feltárt botránysorozata sok tekintetben utal arra, hogy az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják, és juttatja rokonoknak, haveroknak. Matolcsy a forint romlásával tudta előállítani azt a 260 milliárdnyi közpénzt, amit most a sajátjukként kezelnek és költenek el – jelentette ki Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői napirend előtti felszólalásában.

2010 óta a forint-euró árfolyam 265-ről 310 forint környékére romlott, ráadásul Matolcsy ennél erősebb forintot nem is akar – emlékeztetett a politikus. Mint mondta, Matolcsyék azt gondolták, hogy ez a pénz elveszíti közpénz jellegét, ha az általuk létrehozott és irányított alapítványoknak adják oda, úgy gondolták, ezután már nem fog kiderülni, mire költötték ezeket a hatalmas összegeket. Tévedtek, lebuktak.

Matolcsy és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a gazdálkodj okosan elve alapján, hanem a „gazdálkodj okosban” elve alapján jártak el – fogalmazott a politikus.

Tóth Bertalan hozzátette: az is kiderült, hogy Matolcsy az alapítványokon keresztül a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeggel finanszírozta a magyar költségvetést, és ezzel szemben eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett. Az is kiderült – folytatta –, hogy az alapítványok nem függetlenek a jegybanktól, az egyik alapítvány esetében ugyanis nem a kuratórium hozott döntéseket, hanem „személyesen a miniszterelnök jobb keze, Matolcsy György és egy általa kinevezett kuratóriumi tag”.

A képviselő hangsúlyozta: „ténylegesen Matolcsy György hozott döntést arról, mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvérének bankjától.”

Tóth Bertalan kijelentette: ez a botrány minden idők legnagyobb nemzeti banki botránya, amiben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni, hiszen Matolcsy és barátai még mindig titkolnak rengeteg közérdekű adatot, ráadásul az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség vezetőjének felesége érintett lehet az ügyben és nem indít vizsgálatot.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese leszögözte: a szocialista párt továbbra is mindent el fog követni, azért, hogy a botrányt feltárja, a jegybank farkasának káros és törvényellenes tevékenységét bemutassa a közvéleménynek.

Hétről hétre feldolgozzuk az adatokat, és tájékoztatunk, hogy mi történt a magyar nemzeti bankrablás során - fogalmazott.

Kevés a jövőre tervezett nyugdíjemelés

Korózs Lajos azt kérdezte, mire költené a kormány a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak juttatott 266 milliárd forintot. Véleménye szerint az MNB "bűnözők rezidenciája", ezeknek a pénzeknek a nagy részét el akarták lopni. Bírálta a jövőre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amely alapján a nyugdíjak egészét tekintve még ezer forintra sem jön ki a többlet.

Béremelés kellene az egészségügyben

Tukacs István vitatta, hogy a kormánynak nincs beleszólása, mire költi az MNB a 266 milliárd forintot, hiszen a jegybank százszázalékos tulajdonosa az állam. Az képviselő szerint ebből a pénzből teljesíteni lehetne az egészségügyben dolgozók követeléseit, például azonnal 50 százalékos béremelés kellene.

A kormány milyen szociális kiadásra küldene 266 milliárd forintot?

Bangóné Borbély Ildikó kijelentette: a jegybank által törvénytelenül elköltött 266 milliárd forintot az ország költhette volna a családi pótlék vagy a gyermekgondozási segély emelésére, de más szociális kiadásokra is.

Az MNB alapítványai egyszerű kifizetőhelyek

Józsa István azt mondta, hogy Matolcsy György jegybankelnök "csúnyán lebukott", mert bebizonyosodott, hogy az MNB nyereségeit szétszórták, alapítványai egyszerű kifizetőhelyek. A nemzeti fejlesztési tárca mire költene 266 milliárd forintot - tette fel a kérdést, hangsúlyozva: a kormánynak bőven lenne mire költenie az energiahatékonysági beruházások terén.

Enyhíteni kell a fagykárokat

Legény Zsolt arról beszélt, hogy a szélsőséges időjárás, a fagy hatalmas károkat okozhat a szabolcsi gazdáknak. A kárenyhítés mechanizmusába a kormánynak be kell avatkoznia - jelentette ki. Azt kérdezte, hogy vizsgálják-e már a kárenyhítés lehetőségeit és nyújtanak-e érdemi és kézzelfogható segítséget a magyar gazdáknak.

Mi tesz a kormány a dél-pesti pszichiátriai ellátásért?

Kunhalmi Ágnes szerint romlott a Jahn Ferenc kórház pszichiátriai ellátásának színvonala, március 15-én pedig megszüntették az akut betegfelvételt. Emiatt a betegeket az eljárás alá vont Merényi Gusztáv kórházba irányítják - tette hozzá. A politikus azt kérdezte: mit tesz a kormány azért, hogy megfelelő legyen a dél-pesti ellátás.

Törvénysértő módon finanszírozta a költségvetést a jegybank alapítványa

Tóth Bertalan szerint kiderült, hogy a Matolcsy György jegybankelnök által alapított és vezetett Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány esetében a befektetési döntéseket nem a kuratórium, hanem személyesen Matolcsy György és egy általa kinevezett kuratóriumi tag hozta. Így döntöttek az állampapír-vásárlásokról és "Matolcsy unokatestvérének bankjában történő pénzlekötésekről" - mondta, az állampapír-vásárlást úgy kommentálva, hogy a központi bank így finanszírozta a költségvetést. Mikor állnak ki és ismerik el, hogy törvénysértő módon finanszírozták a központi büdzsét? - kérdezte.

Mi lesz a Zsolnayval?

Szakács László arról érdeklődött, mik a kormány tervei a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az adóhivatal vizsgálódott a cégnél, majd a cég közgyűlésén a többségi tulajdonos kezdeményezte a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat kizárását.