mszp.hu | Belföld | Egészségügy Közös akarattal
2022. február 07. 20:36

Önálló és korrekt szakmai alapokra kell helyezni az egészségügyet

Elengedhetetlen az önálló Egészségügyi Minisztérium, a népegészségügyet pedig kiemelten kell kezelni.

Online sajtótájékoztatót tartottak ma az Egységben Magyarországért szövetség pártjainak egészségügyi szakpolitikusai arról, hogyan képzeli el a Márki-Zay Péter vezetésével felálló új kormány az egészségügy reformját, milyen intézkedésekre számíthatunk, és miként növelnék az ágazatban dolgozók bérét és számát.

„A koronavírus-járvány 5. hullámánál tartunk, közel 42 ezer honfitársunk vesztette életét, a világon Magyarországon a 4. legrosszabb a lakosságarányos halálozás, eközben a Fidesz-kormány az egészségügyet továbbra is saját hitbizományaként kezeli” - emlékeztetett Havasi Gábor, a momentum egészségpolitikusa.

A főváros egészségügyi tanácsnoka aláhúzta, egyetlen év alatt 17.000 egészségügyi dolgozót üldöztek el a pályáról, az ellátórendszer gyakorlatilag leállt: szakorvosi ellátásra hónapokat, egyes műtétekre éveket kell várni, az orvosok és nővérek pedig túlterheltek, kimerültek.  „A Fidesz kormány az ellátókat és a betegeket is magára hagyta” – jelentette ki.

„Továbbra is csak azzal foglalkoznak, hogy távol tartsák a médiát a kórházaktól, (…) nem nyilatkozhatnak a valóságról az orvosok, titkosítják az Operatív Törzs ülésén készült jegyzőkönyveket” – sorolta a Fidesz diktatórikus lépéseit Havasi.

Az Egységben Magyarországért szövetség nevében üdvözölte a Magyar Orvosi Kamara 12-pontos javaslatcsomagját, amely egybevág az ellenzék előválasztási programjának szellemiségével.

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségpolitikai szakértője rámutatott, a magyar lakosság egészségügyi állapota az Unió átlagához képest sokkal rosszabb, a várható élettartam is alacsonyabb, mint az EU legtöbb országában. “Látjuk azt, hogy nincs külön szakmai irányítása az egészségügynek, a Belügyminisztériumból irányítják gyakorlatilag félkatonai módszerekkel az intézményeket, intézményvezetőket. Ennek az Egységben Magyarországért szeretne véget vetni” – mondta el.

Szelényi bejelentette, a szövetség tervei között szerepel az önálló Egészségügyi Minisztérium létrehozása is. „Szakmai alapokra szeretnénk helyezni az egészségügy irányítását, a kiskórházak és a rendelőintézetek pedig vissza kell, hogy kerüljenek önkormányzati fenntartás alá, hiszen itt a legrövidebb a visszacsatolás a betegek és az intézményvezetők, illetve a fenntartók között” – emelte ki.

Az MSZP egészségügyi kabinet szakértője elmondta, a jelenlegi ellenzék szerint erős jogosítványokkal és megfelelő pénzügyi forrásokkal ismét fel kell állítani az egységes, területi szervekkel és szakmai intézetekkel rendelkező Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, egy megfelelő népegészségügyi programmal a háttérben, akár több minisztérium bevonásával.

Szólt a szűrőprogramok és az egészségtudatosság népszerűsítésének fontosságáról is a lakosság körében. „Nekünk a magyar állampolgárok egészsége a fontos, hiszen csak egy egészséges országnak van jövője (…). Nem célunk a magánegészségügybe terelni a betegeket, hanem egy biztos szakmai alapokon nyugvó állami egészségügyi rendszer kidolgozásában vagyunk érdekeltek az elkövetkezendő kormányzás idején” – mondta el.

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos bejelentette, első lépésként az új kormány meg fogja szüntetni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, növelni fogja a népegészségügyi szakemberképzésben résztvevők létszámát, vonzóvá akarja tenni a népegészségügyi pálya választását, illetve visszahozni a nyugdíjas dolgozókat is a szakmába, a nyugdíjukról való lemondás nélkül.

A DK egészségügyi szakpolitikusa megerősítette, ismét az EU-s normákra kell hozni az egészségügy finanszírozását: az egészségügyi közkiadások GDP-arányos részesedését 4 év alatt az európai átlagra kell emelni, bővíteni szükséges az egészségügyi szakdolgozók, védőnők számát, javítani fizetésüket és munkájuk feltételeit.

„Remélem, nagyon sokan meg fogják ismerni programunkat, és számukra is egyértelmű lesz, hogy az új kormány meg tudja csinálni, hogy Magyarországon végre tisztességes, szakmailag magas színvonalú és a lakosság közelében elvégzett, mindenki által hozzáférhető egészségügy lesz” – tette hozzá végezetül.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21