mszp.hu | Belföld
2023. november 02. 11:35

Önálló Határrendészeti Igazgatóságra lenne szükség

Önálló Határrendészeti Igazgatóságra lenne szükség
A határvédelem aktuális kérdéseiről, az egyre agresszívabb határsértőkről és embercsempészekről, a határon szolgálatot teljesítők nehézségeiről, valamint a csádi misszióról is beszélt Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Az MSZP álláspontja szerint a rendőrség szervezeti keretein belül egy önálló Határrendészeti Igazgatóságra lenne szükség. Amely annyiban a régi Határőrségre hasonlítana, hogy ennek a szervezeti egységnek kizárólag bizonyos határszakaszok védelme lenne a feladata. 
 
A kormány a határvadászok felvételével próbálta orvosolni a problémát, azonban ez nem nevezhető sikeres projektnek. Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy 4000 ember felvételét ígérte a kormány, ehhez képest csupán 1500 főt sikerült alkalmazniuk.

Harangozó Tamás elmondta, hogy a határon valóban tarthatatlan állapotok vannak, hiszen létrákkal, fegyverekkel, szervezetten és agresszíven próbálnak átjutni az odaérkezők, feltehetően embercsempészek segítségével. A kormány azonban láthatóan nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, hiszen az ott szolgálatot teljesítők csupán gyorstalpaló képzést kaptak és néhány napos lőfegyverhasználati gyakorlattal rendelkeznek, miközben előfordulhat, hogy a napi szinten lőhetnek rájuk. 
A magyar kormány ráadásul 1470 jogerősen elítélt embercsempészt kiengedett a börtönökből. Érdemes párhuzamba állítani ezt a tényt azzal, hogy nagyságrendileg 1500 határvadászt sikerült csak felvenni, nagyjából annyit, mint amennyi embercsempészt szabadon engedtek. 
 
Az embercsempészek szabadon engedésének módja is elfogadhatatlan, hiszen nem ellenőrzik, hogy az illető elhagyja-e Magyarország területét, legközelebb akkor szerezhet róluk információt az állam, ha esetlegesen újra elfogják őket. 
 
Ráadásul a határsértők elvonják a szolgálatot teljesítők figyelmét, majd nem messze a „balhé” helyszínétől, a kerítést átvágva, bedöntve átjussanak a határon, így macska-egér játékot játszanak a határvadászokkal. Komoly időbeli és anyagi problémát is okoz, hogy folyamatosan javítani kell a rendszeresen megrongált határkerítést. Így a határsértők tömegesen tudnak átjutni a határon, ezt jól példázza, hogy Ausztriában idén 10 ezres nagyságrendben fogtak meg olyan embereket, akik Magyarországról érkeztek. 
 
A műsorban szó volt arról is, hogy Győrben török licenc alapján fognak fegyvereket gyártani. Ezzel kapcsolatosan Harangozó Tamás elmondta, hogy érdemes figyelni, hogy ezek után milyen üzleteket fog kötni a törökökkel a kormány. Ráadásul a külügyminiszter idén januárban Kaposváron már felavatta ugyanezt a gyárat, amelyről kiderült, hogy csupán egy üres gyárcsarnok, amelyről azóta a feliratokat is leszedték, hiszen egy török üveggyár fog üzemelni benne. 
 
A Csádba vezénylendő magyar békefenntartókkal kapcsolatosan, az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette, hogy a kitűzött célokkal részben egyet lehetne érteni, ugyanakkor komoly kérdéseket vet fel, hogy Magyarország Afrika közepén teljesen egyedül hogyan fogja megvédeni a katonáit.  
 

Kapcsolódó párttagok