Önálló, önazonos és független baloldali politikával készülünk a kormányváltásra

Ma már nem kérdés, hogy az egy hónapos követelésünk nyomán mind az érdekképviseletek, mind az elemzők, mind pedig a gazdaság szereplői egyöntetűen állítják, fizetésemelésre van szükség, mert különben Magyarország végérvényesen leszakad – mondta Tóbiás József pártelnök Kaposváron, a pártkongresszust megelőző értekezlet-sorozat harmadik állomásán.

Ma Magyarországon a fizetések alacsony mértéke jelentősen akadályozza hazánk versenyképességét, és gyorsítja az elvándorlást, a pályaelhagyást – fejtette ki, hozzátéve, Magyarországnak szüksége van arra, hogy a közszféra fizetésemelése mellett meginduljon a reálgazdaságban dolgozóknál is ez a folyamat.

A bértárgyalásokat látva világos, hogy a nettó 100 ezer forintos minimálbér elérésére van esély, mert csökkenteni lehet a munkaadók terheit – jelentette ki Tóbiás József, megismételve, hogy 2015-ben a közszolgálatban dolgozóknak havonta nettó 150 ezer forintot kell keresniük. Ugyanakkor a főiskolai diplomával rendelkezők esetében 175 ezer, míg egyetemi végzettség esetén 200 ezer forint nettó fizetést követelünk a kormánytól.

A sajtótájékoztató másik témájaként Tóbiás József arról a vitáról beszélt, amelyet Hiller István, az országgyűlés alelnöke, pártunk korábbi elnöke indított egy nyilatkozatával.

Tóbiás József kijelentette, hogy az elmúlt nyolc hónapban az MSZP álláspontja nem változott a menekültkérdésben. „Következetesen és konzekvensen azt képviseljük, amit eddig: minden magyar embert biztonságban szeretnénk tudni, és szeretnénk megőrizni mindazokat a vívmányokat, amelyek a schengeni határ létrejöttével kialakultak. Európa állampolgárainak szabad munkaerőáramlását és szabad közlekedését ez biztosítja. Ugyanakkor azt is szeretnénk, ha humánusan bánnánk mindazokkal, akik Magyarországon áthaladnak."

Tóbiás József a kialakult helyzetről így vélekedett: „Szeretném világossá tenni, hogy itt nem értékvitáról és nem is szakmai vitáról van szó. Ez valójában a Magyar Szocialista Párt jövőjéről szóló vita, amelyben mindenkinek el kell döntenie – és színt kell vallania –, azt szeretné, hogy az MSZP önálló, önazonos és független baloldali politikával készüljön a kormányváltásra, vagy pedig egy Fidesz-közeli MSZP-t szeretne látni. Jól ismerem Hiller Istvánt, és arra kértem, hogy korrigálja a nyilatkozatát: tegye egyértelművé, hogy amíg mi vezetjük a Magyar Szocialista Pártot, addig az nem lesz a Fidesz holdudvarába tartozó, nem lesz része a nemzeti együttműködés rendszerének, hanem azzal szemben határozza meg magát.”

A pártelnök megemlítette, hogy Gőgös Zoltán elnökhelyettest is olyan helyzetbe próbálták hozni, mintha egyetértene a Fidesz kerítés-álláspontjával, de ő a médiában egyértelművé tette, hogy nem így van.

Ha már a kerítésről van szó, felvetődik viszont egy kérdés: vajon hogyan lehetett több tízmilliárd forintot elkölteni arra, ami egyes számítások szerint jóval kevesebbe került? Kinek az érdekében állt ez a beruházás? Tételes elszámolást követelnünk a kormánytól: ki rendelte, építtette, finanszírozta ekkora összegért a kerítést? – hangoztatta Tóbiás József a kaposvári sajtótájékoztató zárásaként.

Kapcsolódó párttagok