Önálló pénzügyi forrásokat igényelnek az innovatív kkv-k

Az Európa Parlament kisvállalkozói munkacsoportjának elnöksége arra szólítja fel a Bizottságot, hogy az Unió következő hétéves kutatási keretprogramjából legalább 4%-ot különítsenek el egy kisvállalkozói pénzügyi eszközre.

Herczog Edit, a munkacsoport alelnöke úgy fogalmazott, hogy akkor tudják hatékonyan az innovatív kisvállalkozások fejlesztésére fordítani a Horizon 2020 program forrásait, ha a pénzügyi eszközöket a kicsik igényei szerint alakítják ki.
 
Az EU következő, hétéves költségvetési keretprogramjának tárgyalása a végéhez közeledik, ezért az EP kisvállalkozói munkacsoportja (SME Intergroup) arra figyelmeztet, hogy az eredeti bizottsági megajánláshoz ragaszkodva fenn kell tartani a kkv-k 20%-os szerepvállalását a Horizon 2020 kutatási keretprogramban, illetve a háromoldalú alkudozás során ne csökkenjen 4% alá a kimondottan a kisvállalkozók innovációját és kutatás-fejlesztését támogatni hivatott kkv-eszköz (SME Instrument) részaránya a programban.
 
A Máire Geoghegan-Quinn kutatási- és tudományos, illetve Antonio Tajani iparért és vállalkozáspolitikáért felelős biztosnak eljuttatott levélből kiderül, hogy a munkacsoport elnöksége nemcsak a pénzügyi források meglétére szeretne garanciát, de arra is, hogy az új kkv-eszközt a kicsik pénzügyi igényei szerint alakítják ki, hiszen ez kritikus fontosságú a hatékonyság szempontjából. Ennek érdekében a kialakítás során szorgalmazzák a lentről, a vállalkozások felől induló tervezés beindítását, illetve a kkv-eszköz vállalkozás-oldali adminisztrációjának egyszerűsítését. "Minden egyéb feltételnél fontosabb azonban, hogy a tervezett kkv-eszköz önálló, a többi költségvetési sor alakulásától független büdzsét kapjon, mert csak így válhatnak az európai kutatás és innováció alapjává a kisvállalkozások, és ezáltal állhatnak a növekedés és munkahelyteremtés szolgálatába" - fogalmazott Herczog Edit a biztosoknak megküldött levéllel kapcsolatban.