mszp.hu | Belföld
2020. október 09. 14:48

Önfényezés helyett inkább biztos megélhetést adjanak az embereknek!

Önfényezés helyett inkább biztos megélhetést adjanak az embereknek!
Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában megint azt hirdette, hogy a kormánya csatát nyert, mert mindenki másétól eltérő válaszokat adott a koronavírus-járványra és a nyomában kialakuló gazdasági válságra. A miniszterelnök ismét hamisan fényezte a gazdaságvédelmi intézkedéseit.

A miniszterelnök állításával szemben ugyanis nem nyertünk semmilyen csatát, mert a gazdasági következmények súlyosak. A háború zajlik a járvány ellen éppúgy, mint a gazdasági visszaesés következményei ellen. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz a válságban is elsősorban a gazdag hazai és külföldi vállalkozókat támogatja, miközben nem törődik a válság miatt nehéz helyzetbe került munkavállalókkal, nyugdíjasokkal.

Ezzel szemben az MSZP szociáldemokrata pártként olyan víziót ajánl Magyarországnak, amelyben az emberek esélyt kapnak és segítséget. Az egyéni és a szabadságjogok biztosítása mellett az elérhető legnagyobb egyenlőséget akarjuk megteremteni, olyan Magyarországot akarunk, ahol a jobb élet nem privilégium. Ahol a dolgozók megélnek a munkájukból, a nőknek ugyanakkora fizetés jár, mint a férfiaknak, az idősek tisztességes nyugdíjat kapnak! Mindenki esélyt kap a tudás megszerzésére, és mindenkinek ugyanaz a magas színvonalú állami egészségügyi ellátás jut. Ehhez erős munkavállalói érdekképviseletre, hatékony állami szabályozásra, az állam szervező és újraelosztó szerepére van szükség.

Mondhat bármit Orbán, de a magyarok a saját bőrükön érzik, hogy a kormány elkésett és szűkmarkú intézkedéseinek milyen súlyos következményei lettek: kirúgások, fizetéscsökkenések, cégcsődök és a rekordrövid ideig nyújtott álláskeresési járadék miatt 200 ezer embernek már semmilyen jövedelme sincs.

Ezek a kormány eddigi lesújtó eredményei, azonban az MNB várakozásai szerint még rosszabb lesz a helyzet, mivel újabb százezres kirúgási hullám fog végig söpörni az országon.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Követeljük a 80%-os bértámogatást! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.
 
MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok