mszp.hu | Belföld | fiatalok elvándorlás közlemény
2015. július 10. 09:23

Önfényező propaganda helyett a fiatalokra költsön a kormány!

Több mint félmillió magyar hagyta már el az országot, akik valós érdekképviselet és támogatás nélkül, hazájuktól távol keresik boldogulásukat. A legújabb megdöbbentő adat pedig azt bizonyítja, hogy ez a folyamat egyre csak gyorsul. Az egyetemisták körében végzett felmérés most nyilvánosságra hozott eredménye szerint már minden második fiatal külföldön képzeli el a jövőjét, harminchét százalékuk pedig akár végleg is kész lenne egy másik országban letelepedni. Ez mindenképpen érdemi cselekvésre kell, hogy késztesse a döntéshozókat.

Tény, hogy a kényszerű kivándorlás a gazdasági válság után és mérhető módon 2010 után gyorsult fel. Tény, hogy a jelenlegi magyar kormány nem rendelkezik valós és hosszútávon ható elképzeléssel a kivándorlás visszafordítása, a magyar fiatalok tehetséggondozása és hazai támogatása kapcsán. Tény, hogy most újabb hatszázmilliót készülnek elpazarolni önfényező propagandára, ahelyett, hogy ezt a pénzt a fiatalokra költenék. Felszólítom a kormányt, hogy állítsa le az újabb plakátkampány előkészítését, a forrást pedig csoportosítsa át az ifjúsági munkanélküliség felszámolására!

A rezsim súlyosan téved, ha azt hiszi: jövőkép, lehetőség és forrás nélkül, pusztán kirakat-programokkal megállíthatja a generációk elszakadását. Az Orbán-kormány közönye nemzeti katasztrófába sodorja Magyarországot. Nem pusztán csak hazahívni kell a kényszeremigrációba szorult fiataljainkat, de ösztönözni is őket a világ megismerésére, képességeik fejlesztésére, majd azok otthoni hasznosítására. Erre, a Fidesz-rezsim által kiépített szociális és oktatási rendszer szinte egyetlen elemében sem alkalmas.

Mi, európai demokraták azért dolgozunk, hogy ne pusztán a külföldre menekülés legyen a magyar fiatalok egyetlen érdemi esélye. Hogy ne 'skype-nagyszülők' országa legyünk. Ennek egyik lépéseként a következő hónapokban kiteljesítjük az európai nagyvárosokban már megkezdett érdekvédelmi hálózat kiépítését. Mert önfényező plakátok helyett valódi cselekvésre van szükség.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő