Önhiki
2013. december 04. 10:20

ÖNHIKI – Fidesz-módra

Halmi József Győrtelek polgármestere és Bíróné Dienes Csilla Szamossályi polgármestere az ellenzéki összefogás két megyebeli képviselőjelöltje együtt bírálta tegnapi sajtótájékoztatóján a Fidesz-kormány ÖNHIKI (önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések) támogatását, amit mára működőképesség megőrzésére kereszteltek.


2011 óta meglehetősen fura módon osztják az ÖNHIKI - t – jelentették ki a polgármesterek.  Az a támogatás, ami mindig szakmai alapon elbírált támogatás volt az önkormányzatok felé, a Fidesz kormányzása alatt kizárólag politikai alapon elbírált pénzosztás lett.

Halmi József, az MSZP megyei képviselője emellett arról is beszélt, hogy amikor a Fidesz-kormány kitalálta, hogy 2013-tól az önkormányzati rendszer feladatfinanszírozású lesz, és megszűnik az ÖNHIKI támogatás, kifejezetten örültek a megbélyegzett települések ennek a hírnek, mert az utóbbi három évben csak politikai megítélés alapján osztotta a jelenlegi kormány ezt a támogatást.

Pénteken mégis 30 milliárd forintot osztott szét újra a belügyminiszter. Tehát még a saját ígéretüket, szavukat sem tartják be – jellemezte a képviselő a történteket. Megjegyezte azt is, bár tudtuk, hogy jön a választás, és a saját polgármestereiket meg fogják szórni pénzzel.

Kiemelve egy-egy települést a megyénkből ismertette: Túristvándi, - akinek a volt polgármester asszonya ma a Járási Hivatal vezetője, és a polgármesteri székbe családi alapon megválasztották a kisfiát – újra 24 millió forintot kapott. Az elmúlt 3 évben közel 100 milliót kapott a település, számolta össze nagyvonalakban Győrtelek polgármestere.

De ha megnézzük Mátészalkát - ez a település mindig sok támogatást kapott, ellenben a beruházások csúsznak, büntetőfeljelentések vannak folyamatban -, 180 milliót kapott, a megyében a legtöbbet, és még az MSZP kormányzása alatt is több mint 400 millió forint támogatást vett fel.

Vajon hova tettek ennyi pénzt? Egy felelős kormány megnézné a gazdálkodását is ezeknek a településnek. Számoltassák el ezeket a településeket a kapott pénzekkel! – hívta fel a kormányzat figyelmét Halmi József. A mi bűnünk a polgármester asszonnyal karöltve az, hogy nem hódolunk be Tilki Attilának, és cserébe a településünket különböztetik meg negatívan – mondta.

Győrtelek polgármestere megköszönve minden támogatást, azt az 5.4 millió forintot is, amit kaptak a kért 15 millióval szemben, kijelentette, csak azt sajnáljuk, hogy az esélyegyenlőséget a Fidesz-kormány nem ismeri.

A tűzifa osztásnál is láttuk - jegyezte meg a képviselő -, melyik település, mennyit kapott.  Győrtelek 302 köbmétert igényelt és 115 köbmétert kapott. Pedig, ha rászorultság alapján lett volna osztva a fa, megkaptuk volna a 302 köbmétert Győrtelek esetében.

Dienes Csilla, képviselőjelölt-asszony kiegészítve az elhangzottakat elmondta, saját tapasztalata alapján is kijelentheti, az ÖNHIKI az elmúlt 15 évben szakmai alapon került elosztásra, amit a Fidesz-kormány felrúgott.

A képviselő asszony feltette a kérdést Pintér miniszter úrnak is a sajtó nyilvánossága előtt: ezek szerint a feladatfinanszírozás országunkban megbukott? Milyen alapon kapta a legtöbb támogatást  Pécs és Miskolc, elvéve ezzel a leghátrányosabb helyzetű kistelepülésektől a lehetőséget, akik valóban nélkülözik az adóbevételeket.

A képviselő asszony felszólította a kormányt, vállalják fel nyíltan, hogy a Fidesz-kormány politikai alapon osztogatja az önkormányzatoknak a működőképesség megőrzésére fordított támogatást.