MTI/mszp.hu
2011. szeptember 08. 13:31

Önkormányzati cégek vezetőinek visszahívását kezdeményezi a szegedi városvezetés

Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Vásár- és Piacüzemeltető Kft. és a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetőinek visszahívását kezdeményezi a következő, szeptember 30-i közgyűlésen a városvezetés - jelentette be Solymos László várospolitikai alpolgármester csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

"A Fidesz-Jobbik mutyikoalíció" által megválasztott cégvezetők az önkormányzat érdekeit és jogszabályokat sértő megállapodásokat kötöttek, s ezzel óriási károkat okoztak a város lakóinak - mondta sajtótájékoztatóján a politikus.

A Szegedi Vásár- és Piacüzemeltető Kft.-nél feltárt szabálytalanságok miatt az önkormányzat ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt feljelentést tesz - tudatta az alpolgármester.

A uniós támogatással felújított, 100 százalékos kihasználtsággal üzemelő Mars téri piacot is működtető cég ügyvezetője, Nagy László felmondta a korábbi, sokszor tízéves alvállalkozói szerződéseket, és helyettük sokkal drágában kötött új megállapodásokat - mondta Solymos László. Példaként többek között a parkolórendszer kiépítésére és működtetésére - közgyűlési hozzájárulás nélkül - 60 millió forintért kötött hároméves megállapodást említette. A szerződés - amelyet az önkormányzati cég a lejárta előtt nem mondhat föl - egy évre eső díja magasabb, mint a vállalkozás tavalyi parkolóbevétele.

Az ügyvezető szintén közgyűlési hozzájárulás és pályáztatás nélkül, tízéves időtartamra, havi egymillió forintért adta bérbe a piac egyik csarnokát, az U pavilont - közölte az alpolgármester.

Az önkormányzati cég műszaki tanácsadásra egy olyan vállalkozással is kötött megállapodást, amelynek alapító okirata későbbi dátumú, mint a szerződés keltezése - mondta Solymos László.

A politikus szerint az önkormányzati cégnél szabálytalanul kötött szerződések éves nagysága 500 millió forint.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Sódar Istvánnak a felmentését már a Belvárosi mozi ideiglenes bezárásakor is kezdeményezték.

Solymos László szerint az ügyvezető a Szegedi Ifjúsági Napok megrendezésekor "ismét bizonyította alkalmatlanságát". A fesztivál 30 millió forintos veszteséggel zárt, a jegybevétel a tervezett 175 millió és a tavaly elért 147 millió helyett csupán 109 millió forint volt.

Az önkormányzati cég a szintén városi tulajdonú Dorozsmai Nagybani Piac Kft.-től 40 millió forintos kölcsönt kapott, a hitel megtérülése azonban kérdéses, hiszen a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. már az idei teljes önkormányzati támogatását igénybe vette - közölte az alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta, hogy a közgyűlésen indítványozzák a cégek felügyelőbizottságainak visszahívását is.