mszp.hu | Önhiki
2015. december 29. 15:30

Önkormányzati „pofapénzek”

Önkormányzati „pofapénzek”
A rezsim újra megkülönbözteti a településeket, az önkormányzatok rendkívüli támogatásának osztogatása közepette is. A nagybecsű kormány szokásához híven pártszíneknek megfelelően osztogat – fogalmazott Halmi József, a megye egyetlen MSZP-s polgármestere.

Halmi Józsefet több polgármester - már karácsony előtt is - megkereste, hogy van olyan település, amely egy fillért sem kapott és 15 millióra is pályázott.

Az ő települése, Győrtelek a listán hátulról a 10. helyen 770 ezer forintot kapott, míg 6 millióra pályázott.


2010 óta már többször elmondtam - fogalmazott, hogy az ÖNHIKI nem szakmai döntés, pártpénz, azok kapják, akik a leghűségesebbek a kormányzó párthoz. Láthatóan van fideszes és fideszes között is különbség, a támogatás elosztása mutatja.


Nem fogom nevesíteni - fogalmazott -, de van olyan fideszes, aki mára már nagyon keveset kap, valószínű, már nem olyan jó csatlósa ennek a rezsimnek - fogalmazott.
Halmi József, megyei alelnök 2010 óta sajtózik a méltatlanná vált ÖNHIKI támogatásokkal kapcsolatban, aki most is hangsúlyozta, még az Alaptörvény is kimondja, hogy az embereket nem szabad megkülönböztetni. A Fidesz mégis megkülönbözteti állampolgárait ezer dologban.


A szociális rendszer átalakításánál, márciusban (a feladatfinanszírozásra átállva) több miniszter is nyilatkozta, hogy amelyik településnek nem lesz elég pénze, két forrás is van, ami kompenzációként igényelhető, egy szociális támogatás és az „ÖNHIKI”. Már akkor úgy nyilatkozott a baloldali polgármester, hogy ezt megint nem a rászorultság alapján fogják osztani, hanem újra „csókos pénz” lesz. Sajnos beigazolódott az állítása.
Kemecse most is 90 milliót kapott, egy korábbi 80 milliós támogatást követően, tehát a miniszteri biztos úr települése csak ebben az évben 170 millió pluszhoz jutott hozzá. Ha csak ebből a 90 millióból 20-at elosztottak volna még a megye kistelepülései között, már másképp alakult volna a helyzet.


Egy kormánypárti képviselő, akihez az idén azért fordult Halmi, hogy segítsen egy bajba jutott kistelepülésen, mert szeretnének az „ÖNHIKI”-re pályázni, azt mondta: „Gazdálkodni kell!”


Kérdem én - fogalmazott Halmi József - csak a nem fideszes településeknek kell gazdálkodni?


Akik ezeket az irreális támogatásokat felveszik, azokat gazdálkodás nélkül is megilletik az állam forintjai, rossz gazdálkodásuk eredményeképpen?


Mikor nézik már meg azt is, hogy azok a települések, amelyek zsebét teletömik pénzzel, hova szórják a támogatásokat? – folytatta kérdéseit a baloldali polgármester.
A lakosság összetételét és a rászorultsági mutatókat miért nem veszik figyelembe az osztogatásnál?


Szabolcs megyében sokan csak egymillió alatti támogatást kaptak, más megyében kerek számok, és egymillió feletti számokat látott a képviselő.


Megyénkben Rápolt község kapta a legkevesebbet, 232 ezer forintot, Vámosatya 349 ezer forintot, míg a legtöbbet az említett települést követően, Baktalórántháza, Mátészalka, Csenger, majd Nyírbogát és Tiszalök.


A megyében én vagyok az egyetlen MSZP-s polgármester - fogalmazott Halmi József -, a legtöbben függetlenek, de akik tudják, megkeresik közülük is a kiskapukat, megalázkodnak egy-egy kormánypárti képviselőnek, csak azért, hogy a településük ilyen pénzekhez hozzájusson.


Az önkormányzatoknál feladatfinanszírozás van, az állam átvállalta az adósságokat, akkor miért vannak megkülönböztetések ilyen színtereken? – kérdezte.


Miért van az, hogy egy szociális tűzifaosztásnál is kisebb lélekszámú település is több tűzifát kaphat például, mint Győrtelek.


Halmi József, zárszóként úgy fogalmazott, minden követ meg fogok mozgatni polgármester társaimmal, hogy végre szüntessék meg települési szinteken a kormányzati igazságtalanságokat.

Kapcsolódó párttagok