mszp.hu | Belföld
2023. október 19. 13:06

Önkormányzatokat terhelő szolidaritási adó sehol máshol nincs a világban

Önkormányzatokat terhelő szolidaritási adó sehol máshol nincs a világban
A választási eljárási törvény szerinti módosításokról, az önkormányzatokat érintő szolidaritási adóteherről, Zuglót érintő kérdésekről, illetve a 4-es metró továbbépítésnek fontosságáról is beszélt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, a fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője, a csütörtök reggeli ATV Start című műsorban.

Budapest majdnem minden kerületében csökkent a lakosságszám – összesen 63 ezer fővel, amelynek okán több fővárosi kerületben is át kell rajzolni az önkormányzati körzethatárokat, emiatt pedig az érintett képviselő-testületekbe kevesebb képviselő juthat majd be. Vannak olyan fővárosi kerületek, ahol minden ellenzéki egyéni képviselői helyet megnyert az ellenzék, ezért ezeken a helyeken az ellenzéki pártoknak meg kell egyeznie abban, hogy kit indítanak az újrarajzolt körzethatárok keretei között, hiszen az ellenzéki tárgyalásoknál az általános rendezőelv szerint, a 2019-ben megválasztott polgármesterek és képviselők indulhatnak a jövő évi választásokon, hiszen ők egyszer már sikeresen megszerezték a választók bizalmát.

Zugló polgármestere az ATV reggeli műsorában a szerdai lakossági fórumról és Zuglót érintő helyi ügyekről is beszélt, hiszen az önkormányzat több zöldítési beruházást és közlekedésbiztonsági intézkedéseket is végez, mint például a Kerepesi úton található kerékpársáv és a létesítendő zebra ügye.

Horváth Csaba elmondta, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek négy fontos kérdésekben, amelynek egyike a négyes metró meghosszabbításának az ügye, amely beruházás második ütemének a megépítését a 2010-es választásokat követően az Orbán-kormány mondta le, pedig a beruházás már érvényes szakhatósági engedélyekkel, környezetvédelmi és vasúthatósági engedélyekkel rendelkezett. A beruházást a zuglóiak érdekében is folytatni kellene, de a kormány legalább önös érdekből támogathatná a beruházást, hiszen a Bosnyák téren kormányzati negyed épül, amelynek eléréséhez jó minőségű kötöttpályás közlekedésre volna szükség.  

Fontos kérdés még a szolidaritási sarcnak az ügye is, amely a főváros tekintetében 75 milliárd, Zugló esetében pedig 4,3 milliárdos kiadást jelent a jövő évben. Ehhez hozzájön még a harmadik fontos kérdés, a gépjárműadó visszaszerzésének kérdése. Összességében megállapítható, hogy a kormányzati elvonások Zugló esetében 5 milliárdos kiesést jelentenek a város költségvetésben. A szolidaritási adóról „még a világon sehol nem hallottak” – érvelt Horváth Csaba. Magyarországon kívül nincs tehát más olyan hely, ahol az állam az önkormányzatokat adóztatná, miközben azok fontos közfeladatokat látnak el. 

Kapcsolódó párttagok