mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 15. 18:54

Online oktatás helyett érdemi finanszírozását!

Online oktatás helyett érdemi finanszírozását!
Bekövetkezett, amire a kormány elmúlt tizenkét év alatti elhibázott gazdaság- és oktatáspolitikája miatt számítani lehetett.

Ott tartunk, hogy már most komolyan szóba kerül az online közoktatásra való áttérés a fűtési szezonban, mivel a kormány évek óta súlyosan alulfinanszírozza a közoktatást.

Mindezt akkor, amikor még a COVID miatti online és hibrid oktatási szakaszok szakmai tapasztalatairól sem készült el az elvárt objektív felmérés; akkor, amikor az elmaradások pótlására sincs kész ütemterv; akkor, amikor a szülőket amúgy is nyomasztja majd a többszörösére emelt rezsiköltség és akkor, amikor minden eddiginél nagyobb arányban fenyeget a tanárhiány! Ráadásul azok a tanárok hagyják el a pályát, akiknek valamilyen tapasztalata van már a korábbi online oktatás kapcsán.

Nem tudjuk továbbá azt sem, hogy az elsősökkel és általában az alsó tagozatos diákokkal mi történik majd! Ők az első négy évben tanulnának meg írni, olvasni, számolni, beilleszkedni az iskola világába; az ő tananyagaikat nem lehet online megtanítani! Ők mikor tudják megszerezni azokat az alapkészségeket, amelyek nélkül a további tanulmányi évek anyagát sem lehet megtanítani?

Az már látszik, hogy a felsőoktatásban, a legnagyobb magyar egyetemen mi történik: az ELTE egyre inkább az online oktatást preferálja, mert képtelen finanszírozni a drasztikus rezsiköltségeket a szűkös állami támogatás mellett.

Nem a fatüzelésre való áttérés, nem az online oktatás a megoldás, hanem a közoktatás megfelelő finanszírozása. Ezért az  MSZP követeli, hogy a kormány teremtse elő azt az összeget, amellyel legalább az oktatási intézményekben biztosítja a zavartalan, korszerű, személyes oktatás feltételeit. Mivel nincs más lehetőség, az Európai Unió által biztosítandó pénzösszegek hozzáférése elől hárítsa el – ha másért nem, jól felfogott érdekből – az akadályt: tegyen eleget az unió jogállami és antikorrupciós elvárásainak.

MSZP
Bővebben: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok