2012. március 19. 15:12

Önmagát cáfolja a katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal (OKF) által a katasztrófavédelem átszervezése kapcsán citált adatok nem engem cáfolnak, hanem magát az OKF-et.

Az Országgyűlés múlt heti ülésén napirend előtti felszólalásban hívtam fel a figyelmet a katasztrófavédelemnél zajló felháborító átszervezésre. Arra a kormányzati intézkedésre, amelynek keretében képzett közalkalmazottakat rúgnak ki, hogy aztán négyszáz, 47 ezer forintért robotoló közmunkást vegyenek föl a helyükre.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) napokkal később a következőkkel igyekezett ”cáfolni” az elhangzottakat: ”467-el többen dolgoznak a hivatásos állomány tagjaként, ugyanakkor kevesebb közalkalmazott lesz”; a ”BM OKF a munkaügyi központokat februárban 800 embert érintő csoportos létszámleépítésről tájékoztatta”; ”közfoglalkoztatottak – 400 fő – BM OKF-hez történő felvétele hetekkel ezelőtt megkezdődött”.

Vagyis az OKF logikája szerint tévesen állítottam, hogy közalkalmazottakat bocsátanak el, hiszen a feladatok egy részét közmunkásokkal kívánják ellátni. Csakhogy az OKF által is el-, illetve beismert adatok értelmében nyolcszáz közalkalmazottnak felmondanak, s közülük legfeljebb 467 válhat hivatásos állományúvá (a szigorú követelmények miatt ténylegesen nyilván közel sem ennyi), miközben a négyszáz közmunkás felvétele már meg is kezdődött.

Az OKF által ismertetett tények tehát nem engem cáfolnak, hanem a katasztrófavédelmet. Persze nyilván csak egy ellenzéki politikus feltételezhet súlyos elbocsátásokkal is járó pénzkivonási szándékot egy olyan átszervezés láttán, amelynek során hivatalosan is kirúgnak közel négyszáz szerényen, de tisztességesen megfizetett közalkalmazottat, majd felvesznek éppen négyszáz, 47 ezer forintért robotoltatott közfoglalkoztatottat…

Bizonyára csak egy romlott világlátással megvert ellenzéki képviselőben vetődik fel a kérdés: valóban rendelkezik 300-400 főnyi felesleges munkaerővel az a szervezet, amely egyidejűleg további négyszáz fő alkalmazásáról dönt?

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő