mszp.hu | Belföld
2018. október 14. 11:21

Önnek mennyit ér meg a közmédia?

Önnek mennyit ér meg a közmédia?
Ha Ön ezt a szöveget olvassa, akkor nagy valószínűség szerint nem a közmédia híradásaiból tájékozódik: ezt a közleményt, illetve nyílt levelet ugyanis az állami pénzből eltartott közszolgálati hírügynökség nem fogja feldolgozni, sőt, még a normál kiadását is meg fogja tagadni.

A sokmilliárd forint közpénzből fizetett állami hírügynökség ugyanis rendre letiltja azokat a nyilatkozatokat, amelyek kritizálják a közmédia működését vagy finanszírozását, szerintük ugyanis a kritika sérti az intézmény jóhírnevét.

Ezért inkább a közszolgálatiság jegyében – tisztességes cáfolat vagy ellenvélemény helyett – egyszerűen elhallgatnak, eltitkolnak, elzárnak minden olyan nyilatkozatot, amely rámutat a hiányosságaikra. Ez pedig tökéletesen ellentétes mindazzal, amivel az adófizetők megbízták őket, és amelyre a törvény is kötelezi őket.

Legyen világos: a közmédia esetében nem egy kereskedelmi, a piacon és a piacból működő magánvállalkozásról van szó, hanem a magyar adófizetők pénzéből eltartott, a működését és feladatát törvény által szabályozott szervezetről.

Éppen ezért minden tisztességes adófizető jogosan teheti fel a kérdést magának: mennyit ér meg neki az a közmédia, amely bizonyítható módon a kormánypárti propaganda aktív kiszolgálója, adott esetben álhírek tudatos vagy tudatlan terjesztője, ellenzéki nyilatkozatok blokkolója? Megér Önöknek évi 92 milliárd forintot? Ennyit kap ugyanis a közmédia jövőre; 12 milliárddal többet, mint idén.

Hogy legyen viszonyítási alapjuk: ez az összeg hatvanezer átlagnyugdíjas egyéves bevételének felel meg, ezt az összeget egy ápolónő 38ezer év alatt keresi meg, de ebből a pénzből több mint 15 éven át érdemben rendezni lehetne az otthonápolási díj tisztességes és általános megemelését is. Ehelyett kapunk érte egy feladatát igazolható módon nem teljesítő, ellenben a kormánypártok propaganda-hadjáratához feltartott kezekkel asszisztáló közmédiát.

Megér ez Önöknek ennyit? Önök fizetik! A közmédia munkásai, bemondói, hírszerkesztői, híradósai mind az Önök alkalmazottai! És tudják, nem is az a leginkább vérlázító, hogy az állami hírügynökség rendre késlelteti és deklaráltan alulkezeli a kormánykritikus megszólalásokat vagy, hogy egyes tárcavezetők tájékoztatói esetén már átveszik a minisztériumok sajtóosztályainak feladatát.

Nem is az a legvérlázítóbb, hogy – mint arra az Index legutóbbi videójában tűpontosan rámutatott – a közszolgálati híradó esti műsorában több mint százszor hangzanak el a kormánypropaganda-szótárnak megfelelő „migráns”, „Brüsszel”, „Soros” és „betelepítés” kifejezések. Ez nem közszolgálat, hanem közgyalázat.

Az igazán vérlázító azonban mégiscsak az, hogy miközben a fóti gyermekotthonban egy ellenzéki politikus kiállására van szükség ahhoz, hogy megjavítsák a fűtést, hogy a közkórházakba vécépapír-automatákat kell felállítani, hogy lassan többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetekben, addig a feladatát egyébként el nem látó közmédiára közel százmilliárd forintot égetünk el. Biztos vagyok benne, hogy ennek a pénznek jobb helye is lenne. 
 

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáztizenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő 
az MSZP EP-választási kampányfőnöke 
2018. október 14.