mszp.hu | Belföld
2020. április 14. 14:29

Orbán-csomag: 20 ezer dolgozót rúgnának ki a közalkalmazotti státuszból

Orbán-csomag: 20 ezer dolgozót rúgnának ki a közalkalmazotti státuszból
Úgy tűnik, hogy a kormányt nem érdekli, hogy a koronavírus-járvány miatt már százezren vesztették el az állásukat, hiszen most azon dolgozik, hogy még több embert minél könnyebben utcára tehessen.

A Fidesz csak tovább növeli a feszültséget azzal a lépéssel, amellyel mintegy 20 ezer kulturális dolgozótól elvenné a közalkalmazotti státuszt, ezzel ugyanis bizonytalanná teszi rengeteg ember megélhetését.

Veszélyhelyzet ideje alatt tényleg az a legfontosabb a kormánynak, hogy olyan törvénymódosításokat hozzon, amelyekkel egyszerűbbé teszik az elbocsátásokat? A világon mindenhol azon dolgoznak a vezetők, hogy minél több ember állását megmentsék, de Magyarország Kormányának az a legfontosabb, hogy tízezreket taszítson a bizonytalanságba?

Az MSZP támogatja a szakszervezetek törekvéseit, a javaslataink között kezdetek óta szerepel a munkahelyek védelme, az elbocsátási moratórium bevezetése a közszférában is, és a szakszervezetekkel való érdemi egyeztetések megkezdése. Továbbá követeljük, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt ne lehessen a közalkalmazotti munkajogi viszonyokat megváltoztatni.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke és Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke