mszp.hu | Belföld
2020. július 14. 14:11

Orbán a diktátorok pénzét szó nélkül elfogadja, de az uniós támogatásokhoz már feltételeket szab

Orbán a diktátorok pénzét szó nélkül elfogadja, de az uniós támogatásokhoz már feltételeket szab
Orbán Viktor feltételeket akar szabni a közös uniós hitelfelvételhez, és még az Országgyűlés fideszes többségével is meg akarja szavaztatni azt, hogy csak azok teljesülése esetén támogathassa az uniós programot.

A miniszterelnök most feltételeket szab, de mit csinált akkor, amikor Kínától vett fel egy gigantikus hitelt a már most 700 milliárdra drágult Budapest-Belgrád vasútvonalra? Mit csinált akkor, amikor Oroszországtól vett fel hitelt Paks II építéséhez? Nem tudhatjuk, hiszen mindkét szerződés bizonyos részeit titkosították. Annyi azonban mindenképpen látszott, hogy szó nélkül belement az üzletbe.
 
A kínai és az orosz hitelfelvételnél miért nem volt ekkora cirkusz a Fidesz részéről? A válasz egyszerű: a keletről érkező pénzek felhasználását nem kötik jogállamisági feltételekhez, így azokat a milliárdokat egyszerű átjátszani a haverok zsebeibe.
 
A kormány által felvett kínai és orosz hitelek azonban, már az ország szuverenitását, önrendelkezését is sértik, de úgy tűnik, hogy ha „szabadon elkölthető” pénzről van szó, akkor a miniszterelnök nem olyan harcias ebben a témában. A szerződésekkel kapcsolatos titkolózás pedig csak ráerősít arra, hogy egyre inkább Pekingben és Moszkvában döntenek a magyar fejlesztésekről.
 
Orbán Viktor azonban jobban tenné, ha inkább Magyarország nyugati szövetségeseivel működne együtt az ország fejlődése érdekében. Hazánk elemi érdeke ugyanis, hogy a fejlettebb nyugati tagállamokhoz történő felzárkózásunkat és fejlődésünket segítő uniós fejlesztési források ügyében minél előbb megállapodás szülessen. A Fidesz most mégis ennek a megakadályozására készül azzal, hogy zsarolni akarja az Európai Uniót, mert fél a közpénzek felhasználásának európai szintű ellenőrzésétől.
 
A Fidesz vállalja a jogállami kritériumok ellenőrzését hiszen, ha minden olyan rendben van, mint ahogyan azt állítják, akkor nem lehet félnivalójuk.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő