mszp.hu | Belföld
2020. április 06. 18:52

Orbán a járvány ellen védekezzen, ne a klientúra zsebét tömje - közös ellenzéki tiltakozás

Orbán a járvány ellen védekezzen, ne a klientúra zsebét tömje - közös ellenzéki tiltakozás
Elfogadhatatlanok a kormány lépései, mert nem a járvány elleni védekezést, hanem a diktatúra további építését és a klientúra zsebének további tömését szolgálják.

Fogalmazták meg az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP és a Momentum képviselői Szél Bernadett független képviselővel közös sajtótájékoztatójukon hétfőn.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és parlamenti frakcióvezetője azt mondta: Orbán Viktor mai bejelentése is azt bizonyítja: sok millió magyar ember egyedül marad a járvány elleni védekezésben.

„Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt a vállalkozásoknak és semmit a haveroknak, semmit a rokonoknak” – szólította fel a kormányt.

Azt mondta: az ellenzéki pártok közösen tiltakoznak a Parlament elé hétfőn behozott salátatörvény ellen, amely „nem szól másról, mint hogy a járvány ügyét, ezt a tragikus helyzetet, kihasználva” és a Parlament fideszes többségének segítségével Orbán további pénzekhez, földekhez, előnyökhöz juttassa a saját oligarcháit.

„Ilyen törvényeket ne Hozzanak a Parlament elé!” – mondta Tóth, elképesztőnek nevezve, hogy az önkormányzatoktól, melyek hatalmas terhet kaptak a nyakukba a járványvédekezésben, elvon a kormány, hogy ebből a forrásból azokat az ágazatokat segítse, melyek mögött „ott van Mészáros Lőrinc, ahol ott van Tiborcz István, vagy ahol (…) ott van a miniszterelnök saját lánya”.

Követelte, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapjanak egyszeri 500 000 forintos juttatást, valamint a munkájukat a frontvonalban végzők, például a kiskereskedelemben vagy a postai szolgáltatásban dolgozók is kapják meg a nekik járó védőfelszerelést és a megfelelő anyagi elismerést.

Arató Gergely, a DK képviselője azt mondta: miközben emberek élete van veszélyben és tömegek vesztik el a munkájukat, Orbánéknak az a fontos, hogy „a nemzeti lopás rendszere a válság idején is üzemel, és a Parlamentet kizárólag erre használják fel”.

A felhatalmazásra is csak azért volt szükségük, hogy ne kelljen a Parlament elé terjeszteni a gazdasági csomagjukat, mert akkor világosan kiderülne: az övék arányában a leggyengébb csomag Európában.

„Túl késő és túl kevés, gyenge és hatástalan”, nem segít azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak – mondta.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint újabb fejezetéhez érkezett a diktatúra építése, az Orbán által bejelentett gazdasági lépések érdemben nem kezelik a válságot, csak „homályos ígéretek” és nem jelentenek mást, mint hogy a kormány „hagyja az egyszerű embereket, a munkásokat beledögleni a terhek viselésébe”.

„Mészáros-adót” követelt: „fizessenek a szupergazdagok”, akik korábban elvették „a magyar közösből” a legtöbbet.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kijelentette: Orbánt a magyar Alkotmánybíróság és az Európai Bizottság eljárása alá vonják, mert „amit most csinál, az visszaélés a joggal, a jogállam maradékának a lerombolása”.

Válságkezelő alapjövedelmet követelt azok számára, akiknek a havi jövedelme nem éri el a 100 000 forintot.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője felelőtlenségnek és elfogadhatatlannak nevezte az önkormányzatoktól való forráselvonást és érdemi lépéseket követelt a vírus terjedése ellen.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a „leszámolás”, „haszonszerzés” és „ködösítés” szavakkal jellemezte a Fidesz elmúlt heti politikáját, és elfogadhatatlannak nevezte. Felhívta a figyelmet: nem a pártok vagy az önkormányzatok, hanem az emberek lesznek annak elszenvedői, hogy „a járvány leple alatt beindult a járványbiznisz”.

Szél Bernadett független képviselő azt követelte: a sport-TAO pénzeket az egészségügybe irányítsák át, állítsák le a propagandát és az „egyértelmű pénzszivattyúként” működő nagyberuházásokat, mert a pénznek „az utolsó fillérig most a védekezésben lenne a helye”.

„Felszólítom Orbán Viktort, hogy sarcolja meg Mészáros Lőrincet” – mondta, megemlítve: Orbánnnak a Budai Várba költözése „fillérre annyiba kerül, mint amit az önkormányzatoktól elvesznek”.

Kapcsolódó párttagok