mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. május 11. 07:33

Orbán a mi nevünkben készül az európai szélsőjobb zászlóvivőjének

Orbán egész Magyarország nevében készül az európai szélsőjobb zászlóvivői szerepére – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-kampányfőnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.
„A magyar miniszterelnök Magyarország nevében – sajnos, és ez egy probléma - Magyarország nevében éppen készül, a zászlóvivője hogy legyen, az európai szélsőjobbnak, azoknak, akiket otthon, a saját országukban, teljesen köztudottan csak újfasiszta pártoknak gondolnak, de Európa-ellenességük tartja őket egy akolban” – mondta.
 
„Ide készül Magyarország miniszterelnöke a mi nevünkben beülni” – tette hozzá.
Ezért is jó lett volna, ha Orbán vállalja a nyílt vitát Frans Timmermanssal, az európai szocialisták csúcsjelöltjével, ez elől azonban gyáván kitért. Timmermans ugyanis, aki jövő szombaton újra Magyarországon segíti majd az MSZP-Párbeszéd kampányát, vállalta volna, hogy Orbánnal vitázzon.
 
„Miért is nem ül le vitázni, hogyha itt van Európa egyik csúcsvezetője és hajlandó vele leülni? O1GY, Orbán egy gyáva!” – mondta Ujhelyi.
 
Persze a Fidesz plakátkampánya nem támasztható alá valódi érvekkel, ezért nem mer róla vitatkozni egyetlen kormánypárti politikus sem – ő maga legalább hat embert hívott ki vitára, de egyik sem állt ki, időhiányra hivatkozva. Trócsányi László, a Fidesz EP-listavezetője sem vállalta Tóth Bertalannal a vitát.
 
„Nem tudják megtámasztani érvekkel azt a politikát, amit folytatnak, mert egy hazugságspirálban vannak” – állapította meg Ujhelyi.
 
Nem mondható azonban, hogy Orbán „nem játszik ezen a pályán”.
 „A baj az, hogy nem korrekten játszik, és a céljai sem jók Magyarország szempontjából” – szögezte le.
 
Arra a kérdésre, hogy a baloldal egyik leghatékonyabb EP-képviselője, Jávor Benedek, miért csak negyedik az MSZP-Párbeszéd listáján, Ujhelyi elmondta: nagyon korrekt megállapodás született a két párt között, Jávornak pedig minden esélye megvan, hogy ismét bekerüljön az Európai Parlamentbe.
 
„Jávor Benedek képviselő lesz!” – jelentette ki határozottan.
 
Hozzátette: közösen kampányolnak „napi szinten”, s mindketten elnyerték Az év EP-képviselője címet – ezt Fidesz-oldalról az elmúlt 5 évben senkinek nem sikerült elérnie.
Ezért is kezdeményezték, hogy a 21 jelenlegi magyar EP-képviselő értékelje teljesítményét: mondják el, mit tartanak legfontosabb ügyeiknek. Azt tapasztalta ugyanis: a kormányoldaliak semmi mást nem tettek képviselőségük alatt, mint megjelenítették a mindig változó orbáni politikát, és „ellene mentek” az uniós törekvéseknek.
 
„Nekünk van olyan teljesítményünk, amit le tudunk tenni az asztalra” – jelentette ki, s sorolta a szocialista Szanyi Tibor „ügyeit”: az áfacsökkentést, az Okosfalu-programot, a közösségi bérlakásépítést; Jávor energiaügyi és zöld programjait és a saját közlekedési és turisztikai munkáját.
 
Kérdésre reagált Hadházy Ákos publicisztikájára, amelyben a független képviselő azt írta: ha megkezdődik az EP-választás, az ellenzéknek „újra papírja lesz róla”, hogy ismét elfogadta a Fidesz által diktált játékszabályokat.
 
„Ellenzéki szereplők egymással ne vitatkozzanak” – mondta Ujhelyi, de emlékeztetett: az országgyűlési választási kampányban Hadházynak, az LMP akkori vezetőjének, módjában állt volna megakadályozni a mostani Fideszes kétharmadot. Arra is emlékeztetett: Hadházynak is van országgyűlési mandátuma és képviselői igazolványa, tehát ő is elfogadta ezeket a játékszabályokat.
 
Ugyanakkor, mondta, kettejük között „hathatós együttműködés van”, hiszen az Európai Ügyészséghez való csatlakozást támogató félmillió aláírás jó felét az MSZP és a Párbeszéd aktivistái gyűjtötték és adták át Hadházynak.
 

Kapcsolódó párttagok