Belföld | fiatal gazdák földmutyi közlemény
2013. október 21. 08:46

Orbán államtitkára mert nagyot álmodni

Bitay Márton mert nagyot álmodni: a napokban azt ígérte, hogy az Orbán-kormány még az év végéig 250 ezer hektár földhöz juttatja a fiatal gazdákat. Ígéretét azzal sikerült alátámasztania, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területéből eddig 15 ezer hektárt adtak bérbe pályázaton és 3 ezer hektárt fiatal gazdák kaptak.

A VM államtitkárának álomszerű nyilatkozatát a valóság mellett saját minisztere is cáfolja. Fazekas Sándor egy Mesterházy Attila által feltett írásbeli kérdésre válaszolva azt írta, a park területén található földekre összesen 87 fiatal gazda nyújtott be pályázatot, ebből 25 fő nyerte el valamely birtoktest haszonbérleti jogát. A fiatalok aránya a nyertesek között tehát kevesebb, mint 30 százalék.

Ha a Hortobágyi Nemzeti Parkban is csak 3000 hektárt sikerült kiosztani a fiatal gazdáknak, akkor nem nehéz kitalálni, hogy Bitay Márton 250 ezres ígérete csak egy újabb fideszes kommunikációs trükk. Az Orbán-kormány álomvilágával szemben ugyanis a valóság az, hogy a fiatal gazdák támogatása és a generációváltás elősegítése a mezőgazdaságban ma legalább olyan messze áll a kormány politikájától, mint a helyben termelő gazdálkodók földhöz juttatása.

Nem utolsó sorban például azért, mert miközben a Fidesz több tízezer hektár állami földet oszt szét saját emberei között 20 éves bérletre, addig azok a fiatalok, akik valamilyen szerencse folytán még az idén földhöz jutnak, mindössze 10 évre vehetik használatba a területeket.

Kormányra kerülése esetén az MSZP igazságot fog szolgáltatni a családi gazdálkodók tízezreinek, akik elvesztették földjeiket és vele a megélhetésüket, és esélyt fog adni a boldogulásukat a magyar földben kereső fiatal embereknek is.

Beke Károly,
az MSZP Agrár- és Vidékpolitikai tagozatának elnökségi tagja