Orbán az adósságharcot, az ország a nyugdíját bukta

Három nap alatt két hazugság a kétharmad mérlege államadósság-ügyben: Orbán Viktor hétfői beszéde után ma Varga Mihály is az államadósság csökkentéséről beszélt, pedig a saját minisztériuma által felügyelt Államadósság Kezelő Központ számai is azt mutatják, hogy az államadósság a nyugdíjvagyonnal együtt is rekordmagasan van.

Orbán Viktor 2010-ben azt ígérte, megvédi a nyugdíjakat. A magán-nyugdíjpénztári vagyon 2011-es államosításakor már azt hazudta, azért veszik el 3 millió ember időskori megtakarítását, hogy azzal is csökkentsék az adósságot. Mára kevesebb, mint 16 milliárd forint maradt a Fidesz által ellopott 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyonból az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint.

És amíg az emberek korábban félretett pénzét költötték, a takarékoskodás esélyétől is megfosztották a munkavállalókat: 2011-ben még a dolgozók 40 százaléka tudott a nyugdíjas éveire félretenni, tavaly már csak 18 százalékuk. A tények tükrében egyértelmű: Orbán Viktor az államadósság elleni harcot elbukta, a nyugdíjrendszer biztonságát pedig felszámolta.
 
A tavasszal felálló Mesterházy-kormány ismét kiszámíthatóvá, igazságossá és fenntarthatóvá teszi a nyugdíjrendszert. A nyugdíjak értékállóságának garantálása mellett újraindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot, valamint a nyugdíjprémium rendszerét.
 
Korózs Lajos,
elnökségi tag