mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. március 16. 09:34

Orbán az inflációval harcoljon, ne a baloldallal!

Orbán a március 15-iki beszédében „háborúba hívta a híveit” a baloldallal szemben; az elmúlt 12 évben kormányzását az jellemezte, hogy mindig kitűzött valamilyen ellenfelet és mindig háborúzott valaki ellen – legyen az Brüsszel, Soros vagy éppen a melegek – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Azt szeretném nagyon, hogy például az infláció lenne a legnagyobb ellenség, vagy mondjuk a forint gyengülése lenne a legnagyobb ellenség, és akkor hátha alacsonyabbak lennének az árak, vagy hátha erősebb lenne a forint” – mondta.

Rámutatott: a kormány egyes intézkedései ellenére Magyarországon a legmagasabb az infláció az Európai Unión belül: februárban több mint 8 százalékos inflációt mértek, pedig akkor még nem is volt háború. Hozzátette: becslések szerint kétszámjegyű is lehet idén az áremelkedés.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványaiba pumpált többszáz milliárd forintnyi vagyont pedig vissza kell venni, és vissza kell tenni a Magyar Nemzeti Bankba! – mondta.

Elmondta: hosszú éveken keresztül pereskedett azért, hogy kiderítse, hogy hova lettek ezek a pénzek; az MNB alapítványain keresztül végzett tevékenységre már az Európai Unió is felfigyelt.

Mivel pedig az MNB alapítványaiba pumpált pénzekből nemcsak kastélyt és festményeket vásároltak, hanem állampapírt is, ez a tiltott állami finanszírozás kategóriájába esik.

A forint erősödésének elérésére a bizalmat kell erősíteni a magyar gazdasággal, a magyar forinttal szemben – javasolta.

„Egy nagyon-nagyon egyszerű megoldás van: április 3-án az ellenzék győz, helyreállítjuk a jogállamot, (...) a közel 15 ezer milliárd forintos uniós támogatáshoz hozzáférünk; megerősödik a piac bizalma, megerősödik az igazságszolgáltatásban a piac bizalma, ez önmagában erősíteni fogja a forintot” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21