mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. január 30. 11:10

Orbán az uniós bírósági ítélet elleni uszítással törvénysértő bűnt követ el

Orbán az uniós bírósági ítélet elleni uszítással törvénysértő bűnt követ el
Sokan rettegik Orbán Viktort és egyfajta erős diktátorként festik fel, pedig valójában régóta nem más, mint egy frusztrált és nevetségessé váló hétköznapi tolvaj, akit egyre többször csal már meg egykoron legendás politikai érzéke.

Orbán számos vörös vonalat lépett át az elmúlt időszakban: meglepő lépései még ha saját érdekei mentén gyakran egyébként sikeresnek is bizonyultak, mostanra már egy szűk zsákutcába terelte magát és a fősodorral szembeforduló lépései immár nem forradalmiak és bátrak, hanem pusztán kétségbeesettek.

A Fidesz miniszterelnöke arra szólított fel legutóbbi kinyilatkozásában, hogy az uniós tagállamoknak nem szabad elfogadniuk az Európai Bíróság döntéseit, mert azok szerinte immáron politikai és nem jogi alapon nyugszanak. Mindezt azért tartotta fontosnak közölni a még néhány hétig hatalomban lévő kormányfő, mert az Európai Unió Bírósága február 16-án ítéletet hirdet a lengyel és magyar kormányok által kezdeményezett ügyben. Az előzetes hírek szerint a bíróság Orbánék ellen ítél majd és jogszerűnek mondja ki a jogállamisági mechanizmus életre hívását, vagyis az uniós források kifizetésének jogállami keretekhez történő rögzítését.

Orbán végtelen szánalmas módon arról írt röpiratában, hogy a luxembourgi bírák a föderációs politikai törekvések kiszolgálói lettek, vagyis nem jogi, hanem politikai alapon hozzák majd meg a neki nem tetsző döntésüket. A Fidesz miniszterelnökének kétségbeesett mondatai egyfelől azért nevetségesek, mert az Európai Unió Bíróságába – amely ezek szerint valamiféle nemzetellenes összeesküvés csoportja - egy éve delegált új tagot az Orbán-kormány, a tisztesség hagyományának nem éppen megfelelő módon épp Trócsányi László egykori ügyvédi irodájából. Vagyis, akkor ő is részese ennek a magyarellenes akciónak. De Orbán mostani vergődése azért is szánalmas, mert 2020 évvégén, amikor az uniós költségvetés megvétózásával fenyegetett a jogállamisági mechanizmus életre hívása miatt, még „győzelemként” számolt be a saját nyilvánosságának arról, hogy sikerült elhalasztania a mechanizmus elindítását az uniós bíróság megerősítő vagy elutasító döntéséig.

„Még várnunk kell pár percet, de behűteni már lehet a pezsgőt” – szóltak akkor az orbáni mondatok. Hát, az a pezsgő meg fog bizony romlani.

Az, hogy a kormányfő érzi: egyre kevesebb a levegő és a mozgástér körülötte, illetve, hogy egyre nevetségesebbé teszi önmagát; az legyen az ő baja. Az Európai Unió Bíróságának döntését már jó előre megtámadni és annak be nem tartására szólítani fel mindenkit azonban már több mint veszélyes. Egy olyan anarchisztikus, bomlasztó és erőszakos bűn, amely egyértelműen az Európai Unió egységének és alapjainak a szétverését szolgálja. Ennél nyilvánvalóbb már nem is lehet, hogy Orbán Viktor és a Fidesz sötét nagyhatalmi érdekek kiszolgálásától sem retten vissza, ha átmeneti megmeneküléséről van szó.

Az EU alapjait jelentő szabályok, az EU bíróságának döntései ellen uszítani már nem egyszerű PR-kordonbontás a Kossuth téren, hanem közösségelleni-, a haza és az európai szövetségünk elleni törvénysértő bűn. Egy valaha nagyreményű, történelmi lehetőséget kapó és pénzéhes frusztrációjába belebukó politikus egyik utolsó rémtette.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.

Háromszázharmincnegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. január 30.