Orbán beismerte! - Országgyűlés

Fagyhalál, devizahitelesek, kórházi várólisták, dohánypiac, turul, olimpiai sportágak támogatása, egészségügyi dolgozók bére. Ráadásul a kormányfő beismerte, nem a diktatúra ellen harcolt. Ülésezett a parlament.

Az MSZP fagyhalál elleni alapot javasolt

Lukács Zoltán azt mondta: az elmúlt két évben több mint ezer ember halt meg kihűlés miatt, legtöbbjük saját otthonában. Erőteljesebb intézkedést sürgetett több százezer ember érdekében, akik anyagi okok miatt nem tudják fűteni a lakásukat.

Kifogásolta, hogy megháromszorozódott azok száma, akiket kikapcsoltak valamilyen közműszolgáltatásból, és bírálta az energiaárak jelentős emelkedését.  

A képviselő fagyhalál elleni alap létrehozását sürgette, amit átcsoportosítással finanszírozhatna az állam.

Mi lesz a bajba jutott devizahiteles családokkal?

Simon Gábor interpellációjában arról beszélt, hogy az első családok optimista számítások esetén is csak jövő tavasszal költözhetnek be az ócsai bérházakba, ahol fával és villannyal lehet majd csak fűteni. Szóvá tette, hogy Ócsán csupán pár családnak épül lakás, valódi megoldást tehát ez nem jelent. Szerinte százezer ember problémáját a kormány nem akarja megoldani.

Mi lesz a többi bajba jutott családdal, hol töltik a karácsonyt? - kérdezte.

Egyre nőnek a kórházi várólisták

Tukacs István azt mondta, az egészségügy állapotának egyik fokmérője, hogy milyen hosszúak a várólisták. Egy sajtótermék felmérésére hivatkozva kijelentette, hogy romlik a helyzet, egyre többet kell várni a műtéti beavatkozásokra.

A képviselő azt kérdezte, ezt ígérte-e a kormány, amikor arról beszélt, hogy rendbe teszik az egészségügyet.

A dohánypiac újrafelosztásáról

Tóth Csaba azt mondta, hogy az adófizetőknek 450 milliárd forintjába kerül majd az ötszázmilliárd forintos dohánypiac jövő évi újrafelosztása. Hangsúlyozta, hogy minden egyes jogosultság átengedésére nyilvános pályázatot kell kiírni. A pályázat eredményét harminc napon belül ki kell hirdetni, és további harminc napon belül meg kell kötni a koncessziós szerződéseket - emelte ki.

Orbán és a diktatúra

Személyeskedő vita alakult ki a szocialista Harangozó Tamás és a kormányfő között. Az MSZP-s politikus azt mondta, Orbán Viktor már nem tekinti értéknek a szabadságot, csak a hatalom megtartását tartja szem előtt.    

"Ön ma már háborút vív az úgynevezett hanyatló nyugati szabad világ ellen (...), miközben lassan nincs olyan diktatúra a világban, ahol ön ne járt volna kapcsolatokat építeni, valami különös, beteges vonzalmat érezve a kommunista-posztkommunista diktatúrák iránt. Ön az elmúlt két évben saját egypárti rendszerét kezdte építgetni, visszahozva a rendszerváltás előtti diktatúra bűzét" a médiaszabadság korlátozásával, az egypárti alkotmánnyal, az igazságszolgáltatás "megszállásával" és a választójog korlátozásával - jelentette ki Harangozó Tamás.

A kormányfő válaszára reagálva Harangozó Tamás azt mondta: "Önnek a párttitkári családi hátterével, a Soros Alapítvánnyal végzett tanulmányútjaival semmilyen erkölcsi lehetősége nincs, hogy engem kioktasson. Foglalkozzon a saját kormányában és frakciójában ülő kommunistákkal és ügynökökkel!"

Valóban a turul a nemzeti azonosság jelképe?

Tóbiás József kifogásolta, hogy Orbán Viktor egy beszédében a nemzeti azonosság jelképeként említette a turult, ezzel olyan hívó szót választott, amely nem teremt nemzeti sorsközösséget.

Milyen támogatást kapnak az olimpiai sportágak?  

Varga László kifogásolta, hogy míg a kormány a látványsportokat támogatja a társasági adóból nyújtható kedvezményeken keresztül, az olimpiai sportágak támogatása még mindig nem megoldott. Bírálta azt is, hogy a felcsúti futballakadémia 2,8 milliárd forintos támogatáshoz jut.

Mi lesz az egészségügyben dolgozók bérével?

Kovács Tibor arról beszélt, hogy a költségvetési zárolásból 3,3 milliárd az egészségügyi ágazatot érinti. Az ÁNTSZ és az Országos Mentőszolgálat kerete 400-400 millióval, a szakállamtitkársági fejezet további csaknem 400 millióval csökkent. Mintegy kétmilliárdot az egészségbiztosítási alap kasszájából vennének el - sorolta. Szerinte így nem lesz pénz téli gumik vásárlására a mentőautókra, ami veszélyezteti a mentésben részt vevők munkáját.

Arra volt kíváncsi, lesz-e pénz az egészségügyben dolgozók bérére így, és mi történik a kórházak kifizetetlen számláival.