Népszava
2011. december 07. 10:06

Orbán buktatta a Fideszt

Kiállt a köznevelési törvényjavaslat mai formája mellett Orbán Viktor, a miniszterelnök csak néhány módosítást támogat, illetve javasol a tervezetben. Mindez azt jelenti, alig valamiben változhat már a több száz fideszes módosító indítvánnyal szétbombázni kívánt törvény. Utóbbiakról jövő hétfőn határoz a frakciószövetség.

Elbukott a fideszes szakpolitikusok jobbító szándéka Orbán Viktoron. A miniszterelnök ugyanis "kiállt a köznevelési törvényjavaslat mellett" - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, miután a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a javaslat elvi kérdéseiről tárgyalt.

Hoffmann közlése szerint az államtitkárság álláspontja van többségben a frakción belül, sok kérdés tisztázódott, így például egyértelművé tették az állami szerepvállalást, és csak egy részben stiláris, részben tartalmi módosításban egyeztek meg, ami a fenntartás és a működtetés kettéválasztásának kérdését érinti.

Lázár János, aki egymaga félszáz módosítást kezdeményezett, közölte: a tanácskozáson egyebek mellett az önkormányzat és az állam - a jogszabály hatálybalépése utáni - viszonyáról, a pedagóguséletpálya-modellről, a hátrányos helyzetűek érdekében tett felzárkóztatási lépésekről, valamint az óvodáztatás kérdéséről vitáztak érdemben.

A Fidesz-frakcióvezető hozzáfűzte ugyanakkor, hogy konkrétan, a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról majd csak jövő hétfőn tárgyal a frakciószövetség. "Van, amiben már egyetértünk, és egészen biztos, hogy hétfő estére mindenben egyet fogunk érteni", a kormánypárti képviselők pedig támogatni fogják a törvényt - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök az ülésről távozóban csak annyit mondott, hogy van olyan módosító, amelyet támogat.

Az MTI információi szerint döntések alig születtek, de a miniszterelnök ismertette álláspontját néhány konkrét kérdésben. Abban fordulat történt, hogy a jelek szerint nem lesznek fejlesztő osztályok, megmarad a rugalmas iskolába lépés lehetősége és az iskolaéretlen gyermekek fejlesztése mégis az óvodában történhet, nem pedig egy szegregált iskolai osztályban. Orbán, egyes képviselők beszámolója szerint a hároméves kortól való óvodáztatás mellett érvelt, de ez a kérdés is nyitva maradt.

A kormányfő elfogadhatónak nevezte az egész napos iskola fokozatos bevezetését is, határozottan állást foglalt a közoktatási intézmények államosítása ügyében és kijelentette, hogy a fenntartó az állam, ami kiterjed az oktatás tartalmának meghatározására, a finanszírozásra, az ellenőrzésre és az intézmények vezetőinek kiválasztására.

Helyi önkormányzati vezetők értelmezése szerint Orbán elképzelése a gyakorlatban azt jelentené, hogy valójában nem lesz érdemi visszaszerződés, azaz az önkormányzatok nem vehetik vissza iskoláikat az államtól. A távirati iroda információi szerint nyitott maradt a nyelvoktatás és az érettségi kérdése is, az erről szóló döntés jövő hétfőn születhet meg, csakúgy mint a több mint 180 fideszes módosító javaslatról.

Név szerintit kér a HAT

Legyen név szerinti szavazás az új köznevelési törvényről - kezdeményezte a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) nevű szakmai szervezet Kövér László házelnöknek címzett levelében. Mint írták: meggyőződésük, hogy e törvény a magyar társadalom jövője szempontjából sorsdöntő, de a képviselőknek is "számos problémájuk" van vele, ezt mutatja a beadott mintegy ötszáz módosító is. A tervek szerint a törvény végszavazását december 19-én tartják, amelyen a HAT azért szeretne név szerinti szavazást, mert az, mint írták, "emeli a végszavazás jelentőségét, hangsúlyozza a képviselők személyes felelősségét, és az ország minden egyes szavazópolgára számára is világossá teszi, hogy képviselőjük e fontos kérdésben hogyan foglalt állást."

B.I.M. / Népszava

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=498533