Belföld | reklámadó megszorítás
2013. május 25. 14:38

Orbán célja: a médiumok térdre kényszerítése

A reklámadó bevezetésével Orbán pártja és kormánya térdre akarja kényszeríteni azokat a médiumokat, amelyek nem állnak 100 százalékig a Fidesz ellenőrzése alatt - mondta Burány Sándor szombaton a Jókai utcában.

Orbán Viktor 2010-ben sok szépet és jót ígért Magyarországnak. Igen, Magyarországnak, nem pedig a fideszes rokonságnak és az egykori Bibó kollégiumi és más haveroknak. Például 4-6 százalékos gazdasági növekedésre, adócsökkentésre és egymillió új munkahely létrehozására vállalkozott. Az ezekre vonatkozó ígéretek azonban nem teljesültek, sőt az Orbán-kormány sorozatos hibái miatt súlyos megszorításokra kényszerült. Ennek árát pedig a magyar gazdaság, a magyar családok fizetik.
 
Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a reklámadó bevezetésének a költségvetési szempontból gyakorlatilag semmilyen jelentősége nincs, a kormány célja az, hogy azok a médiumok, amelyek eddig nem voltak 100 százalékig a Fidesz ellenőrzése alatt, a jövőben így vagy úgy, de eltűnjenek a Fidesz-gépezet útjából.
 
Az MSZP-s képviselő Orbán Viktort ezért arra szólította fel, hogy kövesse Nánási-Kocsis Norbert miskolci fideszes önkormányzati képviselő példáját, aki pénteken bejelentette: nem nyitja meg azt a potom nyolc dohányüzletet, amelyet az országos botrányt kiváltó trafikmutyi-pályázaton nyert. Burány Sándor azt mondta, Orbán Viktornak is jót tenne, hogy önkritikát gyakorolna, és arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne "haverok kezére játssza az országot", változtasson gazdaságpolitikáján, és ennek során fogadja meg az MSZP javaslatait, például a többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését.
 
Az Orbán-kormány egyébként pénteken tette közzé a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. E szerint az adó alanya a reklám közzétevője, alapja pedig az ebből származó nettó árbevétel lenne. Egymilliárd forint alatt nem kellene fizetni, majd 1 százalékot, az 5 és 10 milliárd forint közötti részre 10, az ezt meghaladó részre pedig 20 százalékot. A javaslat célja egybehangzó médiapiaci vélemények szerint a két nagy kereskedelmi tévé, a TV2 és az RTL Klub ellehetetlenítése.