2012. május 23. 12:11

Orbán csekkadója sanyargatás

"Az uniós tranzakciós adó nem az embereket sanyargatja, eltérően a Fidesz-kormány csekkadójától. Az európai pénzügyi tranzakciós adó mielőbbi bevezetése azért is kiemelten fontos lenne, hogy az európai polgárok tisztán lássák: az EU nem rájuk, hanem a pénzügyi szektorra helyezi a válság terheit. Magyarországon ugyanis a jobboldali kormány a "tranzakciós adó" címszava alatt újabb, a lakosságot érintő megszorításokat hajt végre." - figyelmeztetett Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, az európai pénzügyi tranzakciós adóról szóló jelentés vitájában. "Az európai baloldal előretörésének üzenete az, hogy a válságkezelés nem korlátozódhat pusztán a megszorításokra, az állampolgárok további megsarcolására".

Tabajdi felszólította az Európai Bizottságot: határolódjon el a Fideszéhez hasonló tervektől, és tegye világossá, hogy az Unió tranzakciós adója kizárólag a másodlagos pénzpiaci termékekre, a spekulatív műveletekre vonatkozik. "A leginkább előremutató lépés természetesen az lenne, ha az Unió a tranzakciós adó mielőbbi, az európai szocialisták által már régóta szorgalmazott bevezetésével mutatná meg, hogy az európai emberek oldalán áll a tagállami és nemzetközi oligarchákkal szemben." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

"Az európai szintű tranzakciós adó nem a lakossági, hanem a nagy értékű, üzleti tranzakciókra, spekulációs műveletekre vonatkozna. Igazságosabban osztaná el a válságkezelés terhét, nem pedig a sárga csekkek megadóztatásával sújtaná az állampolgárokat, mint a Fidesz." - húzta alá.