Orbán eddig Magyarország problémája volt, de most kész egész Európát megfertőzni

Orbán eddig Magyarország problémája volt, de most kész egész Európát megfertőzni
Rendkívüli frakcióülést tartott tegnap a menekültkrízisről az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója Brüsszelben, a tanácskozásra a nemzeti parlamentek baloldali képviselői is meghívást kaptak.
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta a menekültügy kapcsán, hogy egész Európát érintő kérdésről van szó, ezért mindenképpen egységes, európai kezelési módokra van szükség. Ujhelyi az ülést megelőző vitákban is kiemelte, hogy a magyar állam sajnálatos módon az elmúlt hónapokban az embertelenség szinonimája lett. Mint fogalmazott: a világ közvéleménye előtt jelenleg a legismertebb magyar egy menekülőket megrúgó riporternő, ami tragikus képet fest Magyarországról. Ujhelyi elmondta, hogy az elmúlt hetekben a magyar kormány helyett civilek tízezrei mutattak példát emberségből és szervezettségből, bizonyítva, hogy "a befogadásnak van határa, de a szolidaritásnak nincs". Az európai képviselő azt is kiemelte, hogy a rend és a polgárok biztonságának fenntartása nem szabad, hogy együtt járjon az állami szintről irányított uszítással, mert a menedékkérők távozása és a drótkerítések lebontása után a mérgező gyűlölet sokáig maradni fog. "Orbán Viktor eddig a magyar közélet problémája volt, de mára láthatóan kész egész Európát megfertőzni. Nem hagyhatjuk, hogy a magyar kormányzatnak kijáró szankciók miatt egész Magyarország és a magyar nemzet szenvedjen kárt" - fogalmazott a magyar politikus.
 
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese a magyarországi helyzetről tartott előadásában rámutatott, hogy az Orbán-kormány az elmúlt hónapokban nem a menekültügyi intézményrendszer és határrendészet felkészítésével foglalkozott, hanem gyűlöletkampányba kezdett és "az emberi ösztönök legsötétebb bugyraiba hatolt üzeneteivel, sajnos nem eredménytelenül." Tóth Bertalan hozzátette, hogy a menedékkérők tízezreinek érkezése felkészületlenül érte a magyar intézményrendszert, a kormány pedig szándékosan nem teremtett emberséges viszonyokat a fogadásukra és ellátásukra.
 
"Az MSZP felismerte a helyzet súlyosságát és még nyáron törvényjavaslatot nyújtottunk be a magyar parlament elé az intézményrendszer megerősítése és az embercsempészet súlyosabb büntetése érdekében. Követeltük az emberséges bánásmódot, követeltük, hogy a magyar állam teljesítse nemzetközi kötelezettségeit és az európai értékeknek megfelelően nyújtson megfelelő ellátást az ide érkezőknek - fogalmazott előadásában a szocialista párt frakcióvezető-helyettese. Tóth Bertalan egyúttal hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács legutóbbi döntései előremutatóak a kérdés kezelését illetően, azonban "frázisok ismételgetése helyett" gyors és konkrét intézkedésekre van szükség. Példaként említette a közös menekültügyi rendszert, a közös határvédelem kialakítását, de kiemelte az emberséges bánásmód megkövetelésének szükségességét is minden tagállamtól.
 
"Minél tovább késlekedik a közös szabályozás és közös fellépés, annál nagyobb veszélye van annak, hogy az Orbán-féle sajátos Európa-felfogás nemcsak Magyarországon lel támogatókra. Ha nem teszünk sürgős lépéseket, az orbáni radikális eszmének egyre több támogatója lesz. Nekünk pedig több Európára van szükségünk, nem kevesebbre!" - fogalmazott a brüsszeli frakcióülésen Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok