mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2019. január 12. 16:03

Orbán egy hazug

A kormány ismét megugrotta a hazudozás magasiskoláját. Azt mondja, hogy minden rendben, minden olajozottan működik, az érintettek viszont mégsem, vagy csak jelentős késedelemmel kapják meg a nyugdíjnak nevezett járandóságukat.
A hazudozás első lépcsőfoka az volt, amikor az Orbán-kormány a fiatalabb generációk alól rántotta ki a talajt a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével, s az addigi megtakarítások elkobzásával.

A második lépcső az Alkotmányt felváltó Alaptörvénybe foglalt gyalázat volt, amikor is eltörölték a nyugdíjhoz való jogot, s a szociális juttatások szintjére fokozták le az időskori ellátás alapjait.

A harmadik és sokadik lépcső az a gyakorlat, hogy a nyugdíjprémiumnak nevezett alamizsnákat nem építik be a járandóságokba, így ezek reálértéke zuhanórepülésben van.

Most a kormány már technikailag sem tudja a kötelezettségeit rendben teljesíteni. Eleve szégyen, hogy egy-két napos késedelem is szinte kilátástalan helyzetbe hoz rengeteg  idős embert, mert a napról-napra élés megfosztotta őket tartalékaiktól, s az óra-percre beosztott pénzük is elfogyott.

Ha  egy állampolgár nem teljesít, a legtöbbször büntetést kap. Az államot viszont szinte lehetetlen büntetni, ezért legalább valamilyen kárpótlást követelünk. Az lenne a korrekt, ha a kormány haladéktalanul egy napi járandóságot számfejtene mindazoknak, akik nem kapták meg a pénzüket időben. Egy európai kormány ekként cselekedne!

Szanyi Tibor