Blikk
2012. június 18. 09:46

Orbán és Áder hivatala a költségvetés nyertese

A Miniszterelnökség, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) és Terrorelhárítási Központ lehet a jövő évi költségvetés legnagyobb nyertese.

Sok más helyre, így például az önkormányzatokra, táppénzre, a gyógyszertámogatásra jóval kevesebb pénz jut. A Blikk összehasonlította az idei büdzsé számait a 2013-as tervezettel, amelyet Matolcsy György gazdasági miniszter terjesztett az Országgyűlés elé.

A legszembeötlőbb a Miniszterelnökség költségvetésének megtöbbszöröződése. Idén 4 milliárd forintjuk volt, jövőre 18 milliárd lesz, ha a parlament megszavazza a kormány tervezetét. A 14 milliárd forintos növekményből 8,5 milliárdot az magyaráz, hogy két kormányhivatal is a fennhatósága alá került. A legutóbbi kormányátalakítás után a Miniszterelnökséget alaposan megerősítették, államtitkárainak számát egyről háromra emelték.

Elkerülik a megszorítások a Sándor-palota környékét is. A KEH költségvetése 54 százalékkal növekedik a tavalyihoz képest, leginkább a személyi juttatások megugrása miatt. Schmitt Pál volt államfő járandósága közel 20 millióval fogja terhelni a hivatal jövő évi büdzséjét, valamint a részére vásárolt rezidencia ma még kikalkulálhatatlan fenntartási díjai.

Míg a rendvédelmi szervezetek nagy része örülhet, ha nem csökkent a támogatásuk, addig a Terrorelhárítási Központ (TEK) 3 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat jövőre.
Az önkormányzatok viszont nem dőzsölhetnek, feladataik mellett a pénzüket is megnyirbálnák. Az idei 1040 milliárd forintos támogatásukat 647 milliárdra vágnák vissza. A Központi Statisztikai Hivatal is 23 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat jövőre, majd 3 milliárdot vonnak el tőlük.

De kevesebb jut családi pótlékra, táppénzre, gyesre, rokkantsági támogatásra és gyógyszerekre. A gyógyszerkasszából 61 milliárdot vennének ki a tavalyi 219 milliárdból. Táppénzre 12 milliárddal kevesebbet fordítanának, gyesre 2 milliárd, családi pótlékra pedig 1 milliárddal kevesebb maradhat.

– A Széll Kálmán-tervben megfogalmazott kiadáscsökkentést viszi végig a kormány – magyarázta a Blikknek a megszorításokat Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint saját magán nem spórolt túl sokat a kormány. – A Miniszterelnökség feladatköre jelentősen bővült, ezért jut nekik sokkal több pénz, mint idén – mondta az elemző.

Tőlük vonják el a legtöbbet jövőre:

Nagy vesztesek    2012 (Mrd. Ft)    2013 (Mrd. Ft)    Elvonás
Önkormányzatok    1042    647    –38%
Gyógyszertámogatás    219    158    –28%
Központi Statisztikai Hivatal    12,4    9,6    –23%
Egyetemek, főiskolák    158    135    –15 %
Táppénz    61    53    –11%


K. D.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/orban-es-ader-hivatala-a-koltsegvetes-nyertese-2091727