Orbán és Cameron vesztett, Magyarország válaszút előtt

Orbán és Cameron vesztett, Magyarország válaszút előtt
A Brexit nyomán ma elfogadott közös európai parlamenti állásfoglalás egyértelműen David Cameron és Orbán Viktor populista, felelőtlen hazárdjátékának politikai vereségét jelenti.

Az Európai Parlament mai, rendkívüli plenáris ülése ugyanis nagy többséggel fogadta el a szociáldemokrata, néppárti, liberális és zöld frakciók közös állásfoglalását a brit népszavazással kapcsolatban.
 
A dokumentum elfogadásával kimondtuk, hogy az Európai Unió jövőjét és működését újra kell gondolni, a közös érdekeket, a stabilitást, a fenntartható növekedést és az állampolgárok védelmét mindenképpen meg kell erősíteni a társadalmi és gazdasági bizonytalanságokkal szemben. Az Európai Parlament kimondta - amitől régóta tartottam -, hogy bár néhány tagállam lassabb ütemű, kisebb mértékű integrációt tartana előnyösebbnek, az EU „magját” mindenképpen meg kell erősíteni, elvetve az eddig jellemző „a’ la carte” megoldásokat. Ezzel Orbán európai pártcsaládja is egyszersmind a Fidesz politikájával szemben határozta meg önmagát.
 
A magországok képviselői máris asztalra tették javaslataikat az Unió szervezeti és szerkezeti átalakításáról, többek között egy „jobb unió” kialakításáról szóló ütemtervet, amely kiegészülne a Lisszaboni Szerződés felülvizsgálatával is. Európa döntött, most Magyarországon a sor: el kell döntenünk, hogy az új, szorosabb együttműködésre kész Európa részei akarunk lenni, vagy hagyjuk, hogy a Fidesz az európai közösség perifériájára sodorjon mindannyiunkat. Az MSZP már választott: Orbánisztán helyett Európa.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő