Belföld | majális 2013 Május 1 majális
2013. május 01. 18:29

Orbán és kormánya útonálló és tolvaj

A demokratikus ellenzéki erőknek is megküldi az MSZP elnöke azt a megállapodást, amelyet a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 választási szövetséggel kötöttek. A szocialista párt majálisán az Orbán-kormány leváltását sürgették a felszólalók.

Elsőként Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke szólalt fel az MSZP népligeti rendezvényén. A szakszervezeti vezető beszédében arra szólította fel hallgatóságát, hogy fogjanak össze és tegyenek meg mindent a Orbán-rezsim jövő évi leváltása érdekében.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Bihal Dávid, a Societas választmányi elnöke is. A fiatal politikus egyebek mellett azért ostorozta a jelenlegi hatalmat, mert arra kényszeríti a megélni akaró fiatal felnőtteket, hogy elhagyják az országot.

Mesterházy Attila pártelnök előtt még Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szólt az egybegyűltekhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy 389 nap van már csak hátra az országgyűlési választásokig, ennyi idő alatt kell tető alá hozni a változás szövetségét, amely legyőzheti az Orbán-Tarlós-tandemet. Horváth kijelentette: az Orbán-kormány valós megoldások keresése helyett fantomokkal küzd, Tarlós István főpolgármester pedig nem a fővárosiak érdekeit képviseli, Budapest vagyonát átjátssza a kétharmadnak. A frakcióvezető szerint nem forradalomra van szükség, hanem normális gondolatokra és harc helyett együttműködésre, hogy élhető főváros jöjjön létre. Beszédét a Fidesz egyik szlogenjének parafrázisával zárta: Budapest nem hagyja magát.Az MSZP elnöke ünnepi beszédét Balogh József, fideszes politikus ügyével kezdte. Mint ismeretes, a kormánypárti honatya a hírek szerint annyira megverte élettársát, hogy a nőt koponyaalapi töréssel szállították kórházba. Azóta kiderült: első feleségét is rendszeresen bántalmazta a politikus. Mesterházy kijelentette: ha már Balogh nem mond le, Orbán Viktortól követeli, hogy kényszerítse távozásra párttársát.


Mesterházy Attila ezt követően ostorozta a jelenlegi hatalmat, felhívva a figyelmet arra, hogy azok az országok, ahol működik a jogállam és a demokrácia, a gazdasági válságon is hamarabb úrrá lettek. Hozzátette: Orbán Viktornak nem azok az egyszerű emberek számítanak, akik az ország erejét adják, csupán a haszonszerzés, a Közgép és a helyi fideszes kiskirályok pénzéhségének kielégítése. A pártelnök az állami földek lenyúlását és a trafikmutyit is megemlítette, majd kijelentette: Orbán Viktor és kormánya útonálló és tolvaj.

A választásokkal kapcsolatban Mesterházy megjegyezte: a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 választási szövetséggel kötött megállapodás csak az első lépés a 2014-es győzelem felé. Az összefogás érdekében a pártelnök a múlt szombaton aláírt megállapodást elküldi a Demokratikus Koalíciónak, az MSZDP-nek, a SZEM-nek és Fodor Gábor frissen alapított Liberális Pártjához. Mesterházy Attila ismét hitet tett a széles összefogás fontossága mellett és megemlítette: a szocialisták megyei elnökei már vizsgálják a választókerületi együttműködés lehetőségeit.