mszp.hu | Belföld, Külföld | akác EP2014 közlemény
2014. május 14. 14:45

Orbán és Kövér az akácosban

Egyre beljebb keveredik a Fidesz az akácosba. A kampányban a "magyar" akác védelmére felesküdő párt vezető politikusai korábban egy gallyat sem tettek keresztbe a fafajta védelméért, sőt: szóban és tettekben is ott vágtak alá, ahol tudtak.

"Az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, rendkívül kártékony és agresszív növény, amelynek elterjedése kipusztulással fenyegeti őshonos erdeinket" – mondta az Index cikke szerint Kövér László 2002-ben a Magyar Demokrata című lapnak. Tíz évvel később pedig maga Orbán Viktor tette tiltólistára az akácot: egy 2012-es kormányrendelettel engedély nélkül irthatóvá tette Magyarországon.

Ezek után ők akarják megvédeni az akácot? Az EU csak annyit kérdezett, hogy a tagállamok mit terveznek az inváziós fásszárú növényekkel. Egyik fideszes politikusnak sem kell tehát küzdenie az akácosokért, csupán nyilatkozniuk kell álláspontjukról.

Mindezek tükrében arra kérjük a magyar választópolgárokat, hogy bízzák a magyar akác és pálinka ügyét a szocialistákra, akik a baloldali többségű Európai Parlamentben ezeket az ügyeket is el fogják rendezni.

A Fidesztől pedig csak annyit kérünk, hogy az EP-választások komolyságára való tekintettel legalább a választás előtti utolsó 10 napban tartózkodjanak a magyar választók tudatos félrevezetésétől.

Mudri György,
EP-képviselőjelölt