Belföld | kormánypropaganda közlemény
2013. július 29. 14:39

Orbán fejezze be a hazudozást!

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy fejezze be a hazudozást, a hazai ügyekben kevésbé járatos külvilágot pedig pláne ne kábítsa!  

A miniszterelnök sikernek próbálja beállítani a 2008-ban felvett IMF-hitel végtörlesztését, de elhallgatja a tényt, hogy ehhez elképesztő mértékű és léptékű piaci hitelfelvételre kényszerült, vagyis azt, hogy az olcsó hitelt drága hitelre sikerült váltania.

Az IMF-hitel beállítására biztonsági okokból került sor. A jelenlegit is ideértve a korábbi kormányok a keretösszeg egyharmadát igénybe sem vették. A másik egyharmadát jegybanki tartalékba tették és tartják azóta is. Ténylegesen a pénz egyharmada, "mozdult meg" tehát, az is alapvetően áthidaló megoldásként.

Ennek nagy részét is rendeztük már korábban, így most csupán az utolsó részletről, a maradék maradékáról beszélünk. Egyetlen káros ügyletet leszámítva az IMF-pénz el sem fogyott, azaz a visszafizetése sem volt kérdéses. Ez egyébként a MOL-pakett vásárlása volt, amely eleve rossz ötletnek tűnt, de még annál is rosszabb üzletnek bizonyult: a részvénycsomag vételára közel akkora, mint az egész IMF-hitelkeret utolsó, mintegy kétmilliárd eurós törlesztő részlete. Ezzel a végtörlesztéssel Magyarország a MOL levét issza.

Orbán Viktor elhallgatja, hogy a visszafizetés egyedüli nehezítő tényezője a saját felesleges költekezése volt, a miatta keletkezett pénzügyi lyukat pedig két forrásból igyekszik betömni. A kormány az idén ugyanis a végtörlesztésként tálalt IMF-nek szóló visszafizetés összegének kétszeresét vette fel a dollárpiacon államkötvény kibocsájtása révén, ráadásul bő kétszeres kamatot vállalva. Ezzel a művelettel Orbán Viktor kizárólag a nemzetközi nagybankok zsebét tömi degeszre, s fedezetként csak a magyar családok többlépcsős kizsigerelését tudja felmutatni.

Orbán Viktor tehát lánchazugságba bonyolódott. A korábbi kormányok biztonsági műveleteit eladósításként harsogja, mégis ebből finanszírozta az értelmetlen költekezéseit. A féktelen haveri pénzszórást újabb és méregdrága hitelekkel igyekszik pótolni, ezáltal az államadósság az egekbe szökött.

Az MSZP tiltakozik az ellen, hogy az Orbán-kormány nem csak pazarol, de az olcsó hiteleket drága államkötvények kibocsátásával fizeti vissza. Ez nem az ország sikere, hanem a Fidesz által előállított pénzügyi katasztrófa, amelynek minden terhe a magyar emberek nyakába zúdul.

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy haladéktalanul fejezze be hazudozást, valamint magyar nép kiszipolyozását!

Szanyi Tibor,
országgyűlési képviselő