mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. október 20. 19:33

Orbán fél, de a magyarok több mint kétharmada azt akarja, hogy mérettesse meg magát a jogállamisági versenyben

Orbán fél, de a magyarok több mint kétharmada azt akarja, hogy mérettesse meg magát a jogállamisági versenyben
A magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós forrásokhoz való hozzáférést össze kell kötni jogállami normák tiszteletben tartásával. Az uniós felmérés szerint tehát a magyarok több mint kétharmadával áll szemben Orbán Viktor, amikor továbbra is a jogállamisági feltételek ellen harcol, mert úgy fél bármilyen külső vizsgálattól, az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől.

Teljesen érthetetlen ez a viselkedés a miniszterelnöktől mivel ő maga azt állítja, hogy ha összemérnék a német jogállamiságot a magyarral, akkor az ő kormánya jönne ki győztesen. Akkor itt az idő, mérettesse meg magát, hiszen a magyarok több mint kétharmada is ezt szeretné! Most kellene a kétharmados felhatalmazásra hivatkozni!

Orbán és a Fidesz azonban továbbra is harcolni fog a jogállamisági feltételek ellen, mivel azok a lopásra épülő hatalmukat veszélyeztetik és féltik az elmúlt 10 évben összeharácsolt zsákmányukat. Ha tisztességesen kormányoztak volna, akkor nem lenne félnivalójuk, azonban a heves tiltakozásukkal csak azt bizonyítják, hogy velejéig korruptak.

A Fidesz minden ilyen lépése megerősíti azt a tényt, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk. Nincs demokrácia ott, ahol a törvényeknek az a célja, hogy a hatalom érdekeit védje, ahol azért hoznak törvényeket, hogy azzal saját lopásaikat, visszaéléseiket, bűneiket legalizálják. Nincs jogállam ott, ahol a rendszer egyik jellemzője az elszámoltathatóság szinte teljes hiánya, hiszen az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok már nem, vagy csak alig érvényesülnek.

Az MSZP szociáldemokrata pártként azonban elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen helyreállítsa a jogállamot. A Fidesz önkényuralmi, egy szűk elit érdekeit szolgáló rendszere helyett mi egy demokratikus, szociálisan érzékeny és igazságos, egyben környezet– és klímatudatos Magyarországot akarunk létrehozni.

MSZP