2012. június 18. 14:28

Orbán gazdagszik, a gyermekek éheznek

A kormány úgy alakította a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetéséhez szükséges pályázati feltételeket, hogy számos önkormányzatot kizárt a lehetőségből. A szocialista kormányok által bevezetett és felfuttatott rendszert veri szét ezzel a döntéssel a kormány, éhezéssel sújtva ezzel sok ezer gyermeket. Lehetnek politikai nézetkülönbségek az MSZP és a Fidesz között, de ennek nem lehet eredménye gyermekek éhezése.

Az új szabályozás szerint csak az a település pályázhat szegény gyerekek nyári étkeztetésére, amelyik teljesíteni tudja, hogy melegkonyhán készült ételt biztosítanak a rászoruló gyerekeknek, és a felszolgált ételekhez szükséges élelmiszer-ipari alapanyagokat helyben – negyven kilométeres körzetben – állítják elő, termelik meg. Előnyt jelentett a pályázat elbírálásánál, ha a pályázó önkormányzat vállalta, hogy a költségekhez önrésszel is hozzájárul.

Ezzel semmi mást nem tett az Orbán-kormány, mint hogy a legszegényebb településeket hozta még nehezebb helyzetbe, holott az esetek döntő többségében pont itt él a legtöbb hátrányos helyzetű gyermek.

A legszegényebb településeknek általában nincs melegkonyhájuk, s bár igyekeznek gyorsan átállni a helyben termelt élelmiszerek fogyasztására, de nem mindenhol adottak ehhez a feltételek. Számos esetben a települést övező környezet iparilag szennyezett, és nem lehet a földeket növénytermesztésre használni. Azonban hiába jelezték előre a problémáikat az önkormányzatok, a kormány nem változtatott a feltételeken.

Azaz Orbán Viktor kormánya az új szabályozással tudatosan éheztet közel harmincezer gyereket, miközben a kancelláriára, az államfői hivatalra és a miniszterelnöki magánhadseregre minden korábbinál többet költ.

A szocialisták a válság legnehezebb időszakában is kétszeresére emelték a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetésére szánt költségvetési összeget. Azt, amit Orbán Viktor kormánya az elmúlt két évben egyetlen fillérrel sem emelt, miközben mind az infláció, mind a hátrányos helyzetű gyermekek száma jelentősen nőtt.

Az MSZP követeli, hogy a 2013-as költségvetésben is csak a saját forráskeretét növelő Orbán-kormány haladéktalanul vizsgálja felül a pályázati feltételeket és könnyítsen a nehéz sorsú gyermekek életén!

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja