2012. május 31. 14:57

Orbán ”Győző” Viktor - és a valóság

Míg Orbán Viktor és a Fidesz újabb győzelemről beszél, a tények azt mutatják: se a beruházások, se a munkahelyek nem szaporodnak Magyarországon.

”Helyreállt a bizalom a magyar gazdaság iránt” – mondta kedden Orbán Viktor, majd ma a KSH tudatta: 2012. első negyedévében a beruházások 8,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig 4,2 százalékos a visszaesés.

E számok a miniszterelnök két nappal ezelőtti szavait pont annyira támasztják alá, mint azt a tegnap esti kijelentését, amely szerint Magyarország igenis ”jobb ország lesz, jobb életet nyújtó, boldogabb ország lesz, mint azok, ahová most elmennek a fiatalok, és akkor vissza fognak jönni”.

Az elmúlt év legnagyobb vesztesei ugyanis éppen a fiatalok: a 15-24 éves korosztály több mint 27 százaléka van állás nélkül, 1,4 százalékkal többen, mint tavaly ilyenkor, s a halmozottan hátrányos kelet-magyarországi térségében még ennél is sokkal rosszabb a helyzet.

Orbán Viktor szerint ma 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik, míg 2010-ben még csak 2 millió 600 ezren fizettek adót. Már halljuk is a kormány újabb ”óriási” sikerének propagandáját: a 10 évre ígért egymillió munkahely igazából két év alatt teljesült. Csak aztán legyen, aki elhiggye…

Orbán Viktor mindezek ellenére állítja: haladunk az ötmilliós foglalkoztatottság felé. Kár, hogy a központi statisztikák ennek az ellenkezőjét mutatják. A kormányváltáskor 473 ezer munkanélküli volt, ez mára 496 ezerre nőtt, miközben az álláskeresési támogatás ideje a harmadára csökkent.

A kormány az elmúlt években maximum a közmunkaidő újrafelosztásáért vívott harcban győzött, a munkanélküliség elleni küzdelemben óriási vereséget szenvedett. Más kérdés, hogy ettől továbbra sem a miniszterelnök és milliárdokat kaszáló üzlettársai, hanem a magyar átlagemberek szenvednek.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke